COMPARISON OF SACCHARIFICATION METHODS FOR BIOTECHNOLOGICAL UTILIZATION OF WHEAT BRAN
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F23%3APU149653" target="_blank" >RIV/00216305:26310/23:PU149653 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.scientific-publications.net/en/article/1002652/" target="_blank" >https://www.scientific-publications.net/en/article/1002652/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
COMPARISON OF SACCHARIFICATION METHODS FOR BIOTECHNOLOGICAL UTILIZATION OF WHEAT BRAN
Popis výsledku v původním jazyce
This study compares various methods used for the hydrolysis of lignocellulosic waste materials in terms of sugar yield and the content of inhibiting substances. Wheat bran was used as the lignocellulosic material, and the following hydrolysis methods were investigated: one-step alkaline hydrolysis, repeated alkaline hydrolysis, acid hydrolysis, and a combination of these methods with enzymatic hydrolysis. The combination of acid and enzymatic hydrolysis yielded the highest sugar yield, with a concentration of sugars in the hydrolyzate reaching up to 60 g/L and a yield of around 90%. The total concentration of phenolic substances, which can act as inhibitors during further biotechnological processing of the hydrolyzate, was approximately 270 mg/L GAE when using acid hydrolysis combined with enzymatic hydrolysis.
Název v anglickém jazyce
COMPARISON OF SACCHARIFICATION METHODS FOR BIOTECHNOLOGICAL UTILIZATION OF WHEAT BRAN
Popis výsledku anglicky
This study compares various methods used for the hydrolysis of lignocellulosic waste materials in terms of sugar yield and the content of inhibiting substances. Wheat bran was used as the lignocellulosic material, and the following hydrolysis methods were investigated: one-step alkaline hydrolysis, repeated alkaline hydrolysis, acid hydrolysis, and a combination of these methods with enzymatic hydrolysis. The combination of acid and enzymatic hydrolysis yielded the highest sugar yield, with a concentration of sugars in the hydrolyzate reaching up to 60 g/L and a yield of around 90%. The total concentration of phenolic substances, which can act as inhibitors during further biotechnological processing of the hydrolyzate, was approximately 270 mg/L GAE when using acid hydrolysis combined with enzymatic hydrolysis.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10400 - Chemical sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FW02020135" target="_blank" >FW02020135: Ověření konceptu biorafinerie pro zpracování otrub</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Agriculture & Food
ISSN
1314-8591
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
BG - Bulharská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
96-102
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—