Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pyrolysis of Colombian spent coffee grounds (SCGs), characterization of bio-oil, and study of its antioxidant properties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26620%2F23%3APU149876" target="_blank" >RIV/00216305:26620/23:PU149876 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786451.2023.2235025" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786451.2023.2235025</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/14786451.2023.2235025" target="_blank" >10.1080/14786451.2023.2235025</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Pyrolysis of Colombian spent coffee grounds (SCGs), characterization of bio-oil, and study of its antioxidant properties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Coffee is the second most consumed beverage in the world. Spent coffee grounds (SCGs) are promising raw material for pyrolysis. The Kissinger-Akahira-Sunose model (KAS) and Ozawa-Flynn Wall (OFW), determined the pyrolysis activation energy to be 142.40 and 66.08 kJ/mol, respectively. The pyrolysis products were bio-oil with a 22.5% yield and a calorific power of 28.91 MJ/kg. The bio-oil composition was 50.86% fatty acids, 31.65% linear hydrocarbons, and 11.31% aromatics, as determined by GC-MS. The total phenolic content (TPC) was 362 & PLUSMN; 44 mg GA g(-1), with DPPH activity of 24.8 & PLUSMN; 2% inhibition and antioxidant activity of 108.5 & PLUSMN; 13.6 mg L-1 of Trolox equivalents. The results showed that bio-oil could be used as a biofuel and a source of chemical compounds.

  • Název v anglickém jazyce

    Pyrolysis of Colombian spent coffee grounds (SCGs), characterization of bio-oil, and study of its antioxidant properties

  • Popis výsledku anglicky

    Coffee is the second most consumed beverage in the world. Spent coffee grounds (SCGs) are promising raw material for pyrolysis. The Kissinger-Akahira-Sunose model (KAS) and Ozawa-Flynn Wall (OFW), determined the pyrolysis activation energy to be 142.40 and 66.08 kJ/mol, respectively. The pyrolysis products were bio-oil with a 22.5% yield and a calorific power of 28.91 MJ/kg. The bio-oil composition was 50.86% fatty acids, 31.65% linear hydrocarbons, and 11.31% aromatics, as determined by GC-MS. The total phenolic content (TPC) was 362 & PLUSMN; 44 mg GA g(-1), with DPPH activity of 24.8 & PLUSMN; 2% inhibition and antioxidant activity of 108.5 & PLUSMN; 13.6 mg L-1 of Trolox equivalents. The results showed that bio-oil could be used as a biofuel and a source of chemical compounds.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20402 - Chemical process engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Sustainable Energy

  • ISSN

    1478-6451

  • e-ISSN

    1478-646X

  • Svazek periodika

    42

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    811-829

  • Kód UT WoS článku

    001030742200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85165220755