Neobvyklý průběh anafylaxe způsobené potravinou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F19%3A10395112" target="_blank" >RIV/00669806:_____/19:10395112 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11140/19:10395112
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=rl.0ut77q0" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=rl.0ut77q0</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Neobvyklý průběh anafylaxe způsobené potravinou
Popis výsledku v původním jazyce
Anafylaxe je rychle nastupující závažná alergická reakce. Jednou z jejích nejčastějších příčin jsou potravinové alergeny. Typickými příznaky jsou urtikárie, angioedém, dušnost a hypotenze, které se objevují krátce po požití alergenu u senzibilizovaného pacienta. Senzibilizace na potravinové alergeny se děje nejčastěji cestou přes gastrointestinální trakt. Typickými alergeny jsou bílkovinné složky potravin. Kromě bílkovinných alergenů se však dle nových poznatků mohou etiologicky uplatňovat také cukerné složky. Příkladem je disacharid galaktóza-alfa-1,3-galaktóza (alfa-gal), který je součástí glykoproteinů a glykolipidů červeného masa neprimátních savců. Jedná se o neobvyklou formu senzibilizace související s předchozím přisátím klíštěte, jejímž důsledkem je opožděná IgE mediovaná anafylaktická reakce na savčí (červené) maso. Příznaky této potravinové alergie nastupují 3-6 hodin po konzumaci. Senzibilizace na alfa-gal může být spojená také se zkříženou reaktivitou na jiné alergeny. Na našem pracovišti byl vyšetřen pacient s anamnézou mnohočetného přisátí klíštěte a anafylaktickou reakcí několik hodin po konzumaci vepřových ledvinek, u něhož se prokázala senzibilizace na ala-gal.
Název v anglickém jazyce
An unusual course of anaphylaxis caused by food
Popis výsledku anglicky
Anaphylaxis is a quickly evolving serious generalized allergic reaction. Food allergens are one of the most common causes of anaphylactic reactions. Typical symptoms are urticaria, angioedema, dyspnoea, and hypotension that occur shortly after allergen intake in a sensitized patient. Sensitization to food allergens occurs most often via the gastrointestinal tract. Typical allegens are protein food components. In addition to protein allergens, according to new knowledge, saccharide components can also be etiologically significant. An example is disacharide galactose-alpha-1,3-galactose (alpha-gal), which is a part of glycoproteins and glycolipids of red meat of non-primate mammals. This is an unusual form of sensitization associated with a previous tick bite, resulting in a delayed IgE-mediated anaphylactic reaction to mammalian (red) meat. Symptoms of this food allergy begin 3-6 hours after the intake. Sensitization to alpha-gal may also be associated with cross-reactivity to other allergens. A patient with a history of multiple tick bites and anaphylactic reaction several hours after the consumption of pork kidneys was examined at our department. This patient has been shown to be sensitized to alpha-gal.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30225 - Allergy
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
127-129
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—