Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Neobvyklý průběh anafylaxe způsobené potravinou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F19%3A10395112" target="_blank" >RIV/00669806:_____/19:10395112 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11140/19:10395112

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=rl.0ut77q0" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=rl.0ut77q0</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Neobvyklý průběh anafylaxe způsobené potravinou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Anafylaxe je rychle nastupující závažná alergická reakce. Jednou z jejích nejčastějších příčin jsou potravinové alergeny. Typickými příznaky jsou urtikárie, angioedém, dušnost a hypotenze, které se objevují krátce po požití alergenu u senzibilizovaného pacienta. Senzibilizace na potravinové alergeny se děje nejčastěji cestou přes gastrointestinální trakt. Typickými alergeny jsou bílkovinné složky potravin. Kromě bílkovinných alergenů se však dle nových poznatků mohou etiologicky uplatňovat také cukerné složky. Příkladem je disacharid galaktóza-alfa-1,3-galaktóza (alfa-gal), který je součástí glykoproteinů a glykolipidů červeného masa neprimátních savců. Jedná se o neobvyklou formu senzibilizace související s předchozím přisátím klíštěte, jejímž důsledkem je opožděná IgE mediovaná anafylaktická reakce na savčí (červené) maso. Příznaky této potravinové alergie nastupují 3-6 hodin po konzumaci. Senzibilizace na alfa-gal může být spojená také se zkříženou reaktivitou na jiné alergeny. Na našem pracovišti byl vyšetřen pacient s anamnézou mnohočetného přisátí klíštěte a anafylaktickou reakcí několik hodin po konzumaci vepřových ledvinek, u něhož se prokázala senzibilizace na ala-gal.

  • Název v anglickém jazyce

    An unusual course of anaphylaxis caused by food

  • Popis výsledku anglicky

    Anaphylaxis is a quickly evolving serious generalized allergic reaction. Food allergens are one of the most common causes of anaphylactic reactions. Typical symptoms are urticaria, angioedema, dyspnoea, and hypotension that occur shortly after allergen intake in a sensitized patient. Sensitization to food allergens occurs most often via the gastrointestinal tract. Typical allegens are protein food components. In addition to protein allergens, according to new knowledge, saccharide components can also be etiologically significant. An example is disacharide galactose-alpha-1,3-galactose (alpha-gal), which is a part of glycoproteins and glycolipids of red meat of non-primate mammals. This is an unusual form of sensitization associated with a previous tick bite, resulting in a delayed IgE-mediated anaphylactic reaction to mammalian (red) meat. Symptoms of this food allergy begin 3-6 hours after the intake. Sensitization to alpha-gal may also be associated with cross-reactivity to other allergens. A patient with a history of multiple tick bites and anaphylactic reaction several hours after the consumption of pork kidneys was examined at our department. This patient has been shown to be sensitized to alpha-gal.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30225 - Allergy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Alergie

  • ISSN

    1212-3536

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    127-129

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus