Implementace skórovacího systému POSSUM pro objektivizaci morbidity laparoskopických operací kolorekta
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00843989%3A_____%2F08%3A00014980" target="_blank" >RIV/00843989:_____/08:00014980 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Implementace skórovacího systému POSSUM pro objektivizaci morbidity laparoskopických operací kolorekta
Popis výsledku v původním jazyce
Cíl: Srovnání morbidity otevřených a laparoskopických operací kolorekta. Materiál, metody: U 510 pacientů (období 2001- 2004) operovaných laparoskopicky nebo otevřeně v oblasti kolorekta byly sledovány základní data, údaje skóre POSSUM, charakteristiky výkonu a pooperačního průběhu. Individuální riziko komplikací bylo stanoveno rekalibrací POSSUM. Skutečná morbidita ve vztahu k individuálním rizikům pacientů v obou souborech byla statisticky analyzována. Výsledky: Kompletní data byla získána od 274 pacientů operovaných otevřeně a 231 operovaných laparoskopicky. Mortalita se signifikantně nelišila (3,3 % resp. 3,5 %), morbidita byla ve skupině laparoskopické signifikantně nižší (39 % resp. 27 %). Statistická analýza morbidity vztažená na jednotlivé rizikové skupiny (rekalibrované POSSUM) potvrdila statisticky významně nižší morbiditu pro pacienty operované laparoskopicky. Závěr: Laparoskopická operační technika v oblasti kolorekta je spojena s nižší pooperační morbiditou včetně pacie
Název v anglickém jazyce
Implementation of POSSUM Scoring System in Assessing Morbidity after Laparoscopic Colorectal Surgery
Popis výsledku anglicky
Aim: Comparison of morbidity of the open and laparoscopic colorectal surgery.Material, methods: In total 510 patients (2001-2004) were operated by open or laparoscopic technique.The basic data, data of the POSSUM scoring system, post-operative course andcomplications were monitored. The individual risk of morbidity was evaluated by the modification of the POSSUM. The real morbidity in relation to the individual risk of patients in both samples was analyzed. Results: Both samples were comparable in basic characteristics. Mortality did not significantly differ between compared groups (3.5% resp. 3.3%), the morbidity was significantly lower in the laparoscopic group (27% resp. 39%). The statistical analysis of morbidity related to the individual risk groups derived by the recalibrated POSSUM proved significantly lower morbidity with the patients operated laparoscopically. Conclusion: The elective laparoscopic colorectal surgery is associated with lower morbidity, including high-risk pa
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FJ - Chirurgie včetně transplantologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Rozhledy v chirurgii
ISSN
0035-9351
e-ISSN
—
Svazek periodika
87
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—