Hodnocení antioxidacní aktivity chmele a chmelových výrobku
Popis výsledku
Pro hodnocení antioxidacních vlastností chmele a chmelových výrobku bylo zkoušeno nekolik postupu prípravy vzorku a metod stanovení. K extrakci antioxidantu byly použity horká voda nebo methanol. Antioxidacní aktivita byla stanovena postupy vycházejícímiz metod publikova-ných Chaponem (fotometrické stanovení pomocí dipyridil - železitého komplexu), Kanedou (stanovení pomocí volného radikálu DPPH) a Ushidou (stanovení hodnoty EPR-T150). Postup dle Ushidy je prakticky nepoužitelný pro nepatrné diferenceredukcních aktivit jednotlivých vzorku. Postup dle Chapona je v principu použitelný, ale méne citlivý v porovnání s metodou dle Kanedy (DPPH). Stanovení s DPPH bylo provedeno fotometrickou i EPR detekcí, výsledky obou zpusobu detekce dobre korelovaly. Bylozjišteno, že redukcní aktivita methanolových vý-luhu je vyšší než redukcní aktivita výluhu horkovodních. Duvodem je odlišné spektrum extraho-vaných látek. Pro další studium antioxidacních vlastností ruzných chmelu a chmelových výrobku by
Klíčová slova
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The assessement of antioxidant properties of hops and hop products
Popis výsledku v původním jazyce
For evaluation of antioxidative properties of hop and hops product it was examined some advancements of preparation patterns and methods of determination.
Název v anglickém jazyce
The assessement of antioxidant properties of hops and hop products
Popis výsledku anglicky
For evaluation of antioxidative properties of hop and hops product it was examined some advancements of preparation patterns and methods of determination.
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný Prumysl,
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
214-218
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
GM - Potravinářství
Rok uplatnění
2006