Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení antioxidacní aktivity chmele a chmelových výrobku

Popis výsledku

Pro hodnocení antioxidacních vlastností chmele a chmelových výrobku bylo zkoušeno nekolik postupu prípravy vzorku a metod stanovení. K extrakci antioxidantu byly použity horká voda nebo methanol. Antioxidacní aktivita byla stanovena postupy vycházejícímiz metod publikova-ných Chaponem (fotometrické stanovení pomocí dipyridil - železitého komplexu), Kanedou (stanovení pomocí volného radikálu DPPH) a Ushidou (stanovení hodnoty EPR-T150). Postup dle Ushidy je prakticky nepoužitelný pro nepatrné diferenceredukcních aktivit jednotlivých vzorku. Postup dle Chapona je v principu použitelný, ale méne citlivý v porovnání s metodou dle Kanedy (DPPH). Stanovení s DPPH bylo provedeno fotometrickou i EPR detekcí, výsledky obou zpusobu detekce dobre korelovaly. Bylozjišteno, že redukcní aktivita methanolových vý-luhu je vyšší než redukcní aktivita výluhu horkovodních. Duvodem je odlišné spektrum extraho-vaných látek. Pro další studium antioxidacních vlastností ruzných chmelu a chmelových výrobku by

Klíčová slova

antioxidant activityfree radicalshopbeer

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The assessement of antioxidant properties of hops and hop products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    For evaluation of antioxidative properties of hop and hops product it was examined some advancements of preparation patterns and methods of determination.

  • Název v anglickém jazyce

    The assessement of antioxidant properties of hops and hop products

  • Popis výsledku anglicky

    For evaluation of antioxidative properties of hop and hops product it was examined some advancements of preparation patterns and methods of determination.

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný Prumysl,

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    214-218

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

GM - Potravinářství

Rok uplatnění

2006