Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2013
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F14%3A%230000615" target="_blank" >RIV/14864347:_____/14:#0000615 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2013
Popis výsledku v původním jazyce
KROFTA, Karel, Ivo KLAPAL, Miroslav BRYNDA a Jana TICHÁ. Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2013. Chmelařství. 2014, 87(1-2), 2-8. ISSN 0373-403X. Nejdůležitějším povětrnostním vlivem vegetační sezóny 2013 bylo dlouhé zimní období, které trvalo až do začátku měsíce dubna. Vytrvalé deště v druhé polovině května a na začátku června způsobily záplavy v povodích Ohře, Vltavy a Labe. Bylo tak poškozeno několik set hektarů chmelnic. Přes tyto nepříznivé vlivy byla sklizeň chmele velmi dobrá s průměrným výnosem 1,20 t/ha. Obsah alfa kyselin byl však nižší než v předcházejících dvou letech. Průměrný obsah alfa kyselin v Žateckém červeňáku-standard se pohyboval v rozmezí 2,9-3,1 % hm. v pův. V kategorii Žatecký červeňák-VF byly obsahyalfa kyselin v intervalu 2,9-4,2 % hm. Hladina alfa kyselin v hybridních odrůd byla v porovnání s předchozím ročníkem nižší zhruba o 20 % rel. (Sládek 5,5-,0 % hm.; Premiant 6,9-7,8 % hm.). Celková produkce alfa kyselin z ročníkové sklizn
Název v anglickém jazyce
The assessement of quality parameters of Czech hops from 2013 crop harvest
Popis výsledku anglicky
Long-term winter period lasting till the beginning of April was the most important weather feature of vegetation season. Heavy rains at the turn of May and June brought about floods at the basin of Ohře, Vltava and Labe rivers. Several hundred hectares of hop gardens were damaged. In spite of these infavourable cirkumstances total crop harvest was very good at average yield 1,20 t/ha. Content of alpha acids in all hops was lower compared to two previous years. The average content of alpha acids in Saazhops-standard was 2.9-3.1 % w/w, in category Saaz-VF (virus-free) 2.9-4.2 % w/w. Level of alpha acids in hybrid cultivars was lower by 20 % rel. compared to last year (Sladek 5.5-7.0 %, Premiant 6.9-7.8 % w/w). Total productoin of alpha acids in Czech hops from 2013 crop harvest is estimated to 214 tons. Mean content of biological admixtures was 1.98 % w/w.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů