Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2014
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F15%3A%230000648" target="_blank" >RIV/14864347:_____/15:#0000648 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2014
Popis výsledku v původním jazyce
Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2014. Chmelařství, 88, číslo 1-2, s. 2-9, 2015. Na rozdíl od předcházejících let se vegetační období chmele v roce 2014 obešlo bez mimořádných a extrémních povětrnostních jevů v takovém rozsahu, aby způsobily citelné sklizňové ztráty. Díky tomu byla sklizeň chmele velmi dobrá s průměrným výnosem 1,33 t/ha. Obsah alfa kyselin byl však nižší než v předchá-zejících dvou letech. Průměrný obsah alfa kyselin v Žateckém červeňá-ku-standard se pohyboval v rozmezí 2,5-3,1 % hm. v pův. V kategorii Žatecký červeňák-VF byly obsahy alfa kyselin v intervalu 3,1-3,9 % hm. Hladina alfa ky-selin v hybridních odrůdách byla 5,5-6,5 % hm. (Sládek), 6,8-8,6 % hm. (Premi-ant) a 10,4-12,8 (Agnus). Celková produkce alfa kyselin z ročníkové sklizně čini-la 243,5 tun. Průměrný obsah biologických příměsí v českých chmelech ze skliz-ně 2014 byl 1,79 % hm. Pokračuje postupné zvyšování pěstebních ploch mino-ritních odrůd Kazbek, Saaz Late a Saaz Special. I přes vlhké a teplé počasí v době hlávkování a zrání chmele se podařilo infekční tlak peronospory chmelové udr-žet pod prahem hospodářské škodlivosti. Protože se podařilo potlačit i výskyt dalších škůdců a chorob, byla kvalita chmele ze sklizně 2014 z pohledu zdravotního stavu velmi dobrá.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the quality of Czech hops from the 2015 crop harvest
Popis výsledku anglicky
On the contrary of previous years vegetation season 2014 avoided infavourable weather phenomena in such extent to cause considerable crop losses. Thanks to this fact total crop harvest was very good at average yield 1,33 t/ha. Content of alpha acids in most of hop varieties was lower compared to two previous years. The average content of alpha acids in Saaz hops-standard was 2.5-3.1 % w/w, in category Saaz-VF (virus-free) 3.1-3.9 % w/w. Level of alpha acids in hybrid cultivars was 5.5-6.5 % w/w (Sládek), 6.8-8.6 % (Premiant,) and 10.4-12.8 % (Agnus). Total productoin of alpha acids in Czech hops from 2014 crop harvest is estimated to 243.5 tons. Mean content of biological admixtures was 1.79 % w/w. It continues increase of cultivation area of minor cultivars Kazbek, Saaz Late and Saaz Special. In spite of warm and humid weather at the time of cone forming and maturation infection pressure of downey mildew was under control. Becau-se occurence of other pests and diseases was kept under economical harmfulness treshold the quality of hops from 2014 crop harvest was wery good.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů