Paskalizace – netradiční způsob zpracování chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F15%3A%230000651" target="_blank" >RIV/14864347:_____/15:#0000651 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Paskalizace – netradiční způsob zpracování chmele
Popis výsledku v původním jazyce
Krofta, K., Mikyška, A., Houška, M., Čermák, P. Český chmel 2015; Czech Hops 2015, s.31-36. ISBN 978-80-7434-246-2. Byl vyvinut postup alternativního zpracování chmele po sklizni v podobě přípra-vy speciálně upravených zelených hlávek a ošetřených vysokým hydrostatic-kým tlakem. Homogenáty obsahují podstatně vyšší množství oxidovatelných a termolabilních látek, beta kyselin, chmelových silic, celkových polyfenolů a xa-nthohumolu. Aplikace homogenátů v procesu výroby piva přináší zvýšený obsah prenylflavonoidů v konečném produktu. Perspektivní aplikací může být jejich použití při tzv. „studeném chmelení“. Paskalizované homogenáty prokázaly vý-razný antibakteriální účinek proti bakteriím Helicobacter pylori, původce vzniku gastritid, žaludečních vředů a karcinomu žaludku. Hlavní oblastí praktického využití tlakovaných chmelových homogenátů je v současnosti výroba cukrovi-nek a doplňků stravy.
Název v anglickém jazyce
Pascalization – non-traditional method for hop processing
Popis výsledku anglicky
An alternative method for the post-harvest processing of hops has been develo-ped. Specially modified green hops are processed with high hydrostatic pressure. Homogenates contain considerably higher amounts of oxidizable and thermola-bile substances, beta acids, hop oils, total polyphenols and xanthohumol. The use of homogenates for beer production results in a higher content of prenylflavono-ids in the final product. The application of this product for „dry hopping“ could have good prospects as well. Pascalized homogenates showed strong antibacte-rial affects against Helicobacter pylori bacteria, which cause gastritis, stomach ulcers and gastric carcinoma. Today, high-pressure hop homogenates are prima-rily used in the production of sweets and food supplements.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů