Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Paskalizace – netradiční způsob zpracování chmele

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F15%3A%230000651" target="_blank" >RIV/14864347:_____/15:#0000651 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Paskalizace – netradiční způsob zpracování chmele

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Krofta, K., Mikyška, A., Houška, M., Čermák, P. Český chmel 2015; Czech Hops 2015, s.31-36. ISBN 978-80-7434-246-2. Byl vyvinut postup alternativního zpracování chmele po sklizni v podobě přípra-vy speciálně upravených zelených hlávek a ošetřených vysokým hydrostatic-kým tlakem. Homogenáty obsahují podstatně vyšší množství oxidovatelných a termolabilních látek, beta kyselin, chmelových silic, celkových polyfenolů a xa-nthohumolu. Aplikace homogenátů v procesu výroby piva přináší zvýšený obsah prenylflavonoidů v konečném produktu. Perspektivní aplikací může být jejich použití při tzv. „studeném chmelení“. Paskalizované homogenáty prokázaly vý-razný antibakteriální účinek proti bakteriím Helicobacter pylori, původce vzniku gastritid, žaludečních vředů a karcinomu žaludku. Hlavní oblastí praktického využití tlakovaných chmelových homogenátů je v současnosti výroba cukrovi-nek a doplňků stravy.

  • Název v anglickém jazyce

    Pascalization – non-traditional method for hop processing

  • Popis výsledku anglicky

    An alternative method for the post-harvest processing of hops has been develo-ped. Specially modified green hops are processed with high hydrostatic pressure. Homogenates contain considerably higher amounts of oxidizable and thermola-bile substances, beta acids, hop oils, total polyphenols and xanthohumol. The use of homogenates for beer production results in a higher content of prenylflavono-ids in the final product. The application of this product for „dry hopping“ could have good prospects as well. Pascalized homogenates showed strong antibacte-rial affects against Helicobacter pylori bacteria, which cause gastritis, stomach ulcers and gastric carcinoma. Today, high-pressure hop homogenates are prima-rily used in the production of sweets and food supplements.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů