Gaia and Boomerang – New Czech hop varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F17%3AN0000052" target="_blank" >RIV/14864347:_____/17:N0000052 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/publikace-a-dokumenty/ostatni-publikace/cesky-chmel/" target="_blank" >http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/publikace-a-dokumenty/ostatni-publikace/cesky-chmel/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Gaia and Boomerang – New Czech hop varieties
Popis výsledku v původním jazyce
NESVADBA, Vladimír, Jitka Charvátová a Lucie ŠTEFANOVÁ. Gaia and Boomerang – New Czech hop varieties / Nové české odrůdy chmele Gaia a Boomerang. Czech hops / Český chmel 2017. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2017, s. 46-47. ISBN 978-80-7434-366-7. Odrůda Gaia byla pojmenována po řecké bohyni Země Gaia, protože se jedná o výnosnou a mohutnou rostlinu (výnos na úrovni 2,5 t/ha). Aroma je chmelové a kořenité. Na základě pivovarských testů je Gaia vhodná pro první i druhé chmelení. Boomerang v provozních pokusech vykazuje nižší výnos, který je na úrovni 2,0 t/ha. Tato odrůda se vyznačuje specifickou vůní, proto ji lze využívat i jako „Flavour hops“. Při použití ve studeném chmelení se vůně vrátí do příjemné vůně piva. Z tohoto důvodu byla odrůda pojmenována Boomerang. Aroma je intenzivní kořenité, chmelové a citrusové. Odrůda Boomerang je vhodná pro první a druhé chmelení u spodně kvašených piv.
Název v anglickém jazyce
Gaia and Boomerang – New Czech hop varieties
Popis výsledku anglicky
NESVADBA, Vladimír, Jitka Charvátová a Lucie ŠTEFANOVÁ. Gaia and Boomerang – New Czech hop varieties / Nové české odrůdy chmele Gaia a Boomerang. Czech hops / Český chmel 2017. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2017, s. 46-47. ISBN 978-80-7434-366-7. The Gaia hop variety was named after Gaia, the Greek goddess of the Earth, because its plants are high-yielding (yields amount to 2.5 t/ha) and of massive size. Gaia’s aroma is hoppy and spicy. Beer brewing tests show that the hop variety is suitable for both the first and second hopping. Boomerang’s yields in pilot tests are lower (2.0 t/ha). The hop variety has a speciic aroma, and thus can be considered as ´flavor hops´. When used for dry hopping, the aroma of the hops returns as a pleasant beer aroma. This is the reason the hop variety was named Boomerang. Its aroma is spicy, hoppy and citrusy. Boomerang is suitable for the irst and second hopping of bottom-fermented beers.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů