Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Utilization of an enlarged set of molecular markers for control of authenticity and an evaluation of genetic variability within actual hop cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F17%3AN0000071" target="_blank" >RIV/14864347:_____/17:N0000071 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.lfl.bayern.de/ipz/hopfen/024299/" target="_blank" >http://www.lfl.bayern.de/ipz/hopfen/024299/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Utilization of an enlarged set of molecular markers for control of authenticity and an evaluation of genetic variability within actual hop cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    PATZAK, Josef and Alena HENYCHOVÁ. Utilization of an enlarged set of molecular markers for control of authenticity and an evaluation of genetic variability within actual hop cultivars. In: F. WEIHRAUCH, ed. Proceedings of the Scientific-Technical Commission 25 – 29 June 2017, St. Stefan am Walde, Austria. Wolnzach: Scientific-Technical Commission of the International Hop Growers´ Convention, 2017, pp. 87–91. ISSN 2512-3785. Traditional hop cultivars have been used in brewing industry for a long time. About ten new breeding lines were realized for the world-wide market in every decade from the 1970s onwards. In the last decade, it was six times more, why it is necessary to control their genotype and origin. A utilization of DNA molecular genetic methods is the best solution for this purpose. We developed the efficient marker system for authenticity control of hop genotypes based on EST-SSR. The set of 11 loci effectively differentiated all used cultivars, breeding lines and wild hops, except for originally same genotypes of Saaz- and Fugglederived cultivars. We evaluated molecular genetic variability within 238 hop genotypes by 333 amplified molecular markers. Molecular genetic variability analyses corresponded with genealogical and geographical origin of individual cultivars, incorporated breeding events and influences of key cultivars.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization of an enlarged set of molecular markers for control of authenticity and an evaluation of genetic variability within actual hop cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    PATZAK, Josef and Alena HENYCHOVÁ. Utilization of an enlarged set of molecular markers for control of authenticity and an evaluation of genetic variability within actual hop cultivars. In: F. WEIHRAUCH, ed. Proceedings of the Scientific-Technical Commission 25 – 29 June 2017, St. Stefan am Walde, Austria. Wolnzach: Scientific-Technical Commission of the International Hop Growers´ Convention, 2017, pp. 87–91. ISSN 2512-3785. Traditional hop cultivars have been used in brewing industry for a long time. About ten new breeding lines were realized for the world-wide market in every decade from the 1970s onwards. In the last decade, it was six times more, why it is necessary to control their genotype and origin. A utilization of DNA molecular genetic methods is the best solution for this purpose. We developed the efficient marker system for authenticity control of hop genotypes based on EST-SSR. The set of 11 loci effectively differentiated all used cultivars, breeding lines and wild hops, except for originally same genotypes of Saaz- and Fugglederived cultivars. We evaluated molecular genetic variability within 238 hop genotypes by 333 amplified molecular markers. Molecular genetic variability analyses corresponded with genealogical and geographical origin of individual cultivars, incorporated breeding events and influences of key cultivars.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů