Hodnocení kvalitativních parametrů českých chmelů ze sklizně 2017
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F18%3AN0000044" target="_blank" >RIV/14864347:_____/18:N0000044 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvalitativních parametrů českých chmelů ze sklizně 2017
Popis výsledku v původním jazyce
KROFTA, Karel, Tomáš SEDLÁK, Ivo KLAPAL a Jana TICHÁ. Hodnocení kvalitativních parametrů českých chmelů ze sklizně 2017. Chmelařství. 2018, 91(1-2), 1-10. ISSN 0373-403X. Průběh povětrnostních podmínek v roce 2017 nebyl pro chmel příliš příznivý. Srážkově podnormální zimní a jarní období, opožděný nástup vegetace v důsledku chladného období na přelomu duben/květen, srážkové deficity různé intenzity až do sklizně – to jsou hlavní povětrnostní charakteristiky vegetační sezóny chmele v roce 2017. Sklizňové výsledky však byly podstatně lepší, než se všeobecně očekávalo. V ČR se sklidilo celkem 6 797 tun chmele. Důležitou pozitivní roli v tom sehrála intenzivní obnova chmelnic v uplynulých letech. Jasně se ukázalo, že mladé, vitální porosty se s nepřízní počasí vyrovnávají mnohem lépe, než přestárlé chmele. Nejhorším sklizňovým výsledkem byl podprůměrný obsah alfa kyselin v Žateckém červeňáku, který se pohyboval v intervalu 2,7 až 3,4 % hm. Z hybridních odrůd bylo snížení obsahu hořkých látek zaznamenáno v menší míře u odrůd Premiant (7,3–8,12 %), Saaz Late (2,1–3,4 %) a Sládek (v tršické oblasti, 5,5 %). Celková produkce alfa kyselin z ročníkové sklizně činila bezmála 270 tun. Průměrný obsah biologických příměsí byl 2,06 %. Pozitivní posun byl zaznamenán v podstatném snížení aplikace měďnatých fungicidů. Většina ze souboru 30 hodnocených vzorků hlávkových chmelů obsahovala méně než 100 mg/kg mědi. Monitoring výskytu reziduí pesticidů neprokázal použití přípravku, který není ve chmelnicích povolen.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the quality of Czech hops from the 2017 crop harvest
Popis výsledku anglicky
KROFTA, Karel, Tomáš SEDLÁK, Ivo KLAPAL a Jana TICHÁ. Hodnocení kvalitativních parametrů českých chmelů ze sklizně 2017. Chmelařství. 2018, 91(1-2), 1-10. ISSN 0373-403X. The course of weather conditions in 2017 was not very favorable for hops. Lack of precipitation during winter and spring period, delayed onset of vegetation due to cold season at the turn of April/May, rainfall deficiencies of varying intensity until harvest – these are the main weather characteristics of the hop season in 2017. However, harvest results were significantly better than in general expected. In the Czech Republic, 6 797 t of hops were harvested. An important positive role in this has been played by the intensive renewal of hop gardens in recent years. It has become clear that young, vital hop growths cope with bad weather much better than old ones. The worst harvest result was the below-average alpha acid content in Saaz hops, which ranged from 2.7 to 3.4 % by weight. Of the hybrid varieties, the reduction in the content of bitter substances was recorded to a lesser extent in the varieties Premiant (7.3-8.2 %), Saaz Late (2.1-3.4 %) and Sládek (in Tršice area, 5.4%). The total alpha acid production of the vintage harvest was almost 270 tons. The average content of biological impurities was 2.06 %. A positive shift was observed in the significant reduction in the application of copper fungicides. Most of the 30 analyzed hops samples contained less than 100 mg/kg of copper. Monitoring of the presence of pesticide residues has not demonstrated the use of a product not authorized in hop gardens.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů