Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analysis and prognosis of bitter acids content in Czech hop varieties - year 2018 and long-term comparisons and trends

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000009" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000009 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201901-0005_analysis_and_prognosis_of_bitter_acids_content_in_czech_hop_varieties_-_year_2018_and_long-term_comparisons_and.php" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201901-0005_analysis_and_prognosis_of_bitter_acids_content_in_czech_hop_varieties_-_year_2018_and_long-term_comparisons_and.php</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2019.65.23" target="_blank" >10.18832/kp2019.65.23</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis and prognosis of bitter acids content in Czech hop varieties - year 2018 and long-term comparisons and trends

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This article presents the results of the harvest forecast of the alpha-and beta-bitter acids of the Czech hop varieties in the 2018 harvest, the results are discussed in relation to the long-term averages, the composition of the bitter acid analogs and the stability of the varietal characteristics. 180 hop samples were analyzed using EBC 7.7 (HPLC) method. The alpha-acid content of the most important Saaz variety (2.9% in dry matter) was identical to the 2017 harvest and 18% rel. lower than the 26-year average. The alpha-acid content of Sladek (5.0%), Premiant (4.8%), and Saaz Late (1.6%) varieties was significantly lower than the long-term average. The harvest of the hops of the Kazbek and Agnus varieties was close to the long-term average. The ratio of alpha-and beta-acids, the relative content of cohumulone and the relative content of colupulone were consistent with long-term averages for the tested varieties. It was confirmed, that the harvest forecast gives timely information on the alpha-acids content of the harvest, the results were in good agreement with the values of the final evaluation of all harvested hops samples.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis and prognosis of bitter acids content in Czech hop varieties - year 2018 and long-term comparisons and trends

  • Popis výsledku anglicky

    This article presents the results of the harvest forecast of the alpha-and beta-bitter acids of the Czech hop varieties in the 2018 harvest, the results are discussed in relation to the long-term averages, the composition of the bitter acid analogs and the stability of the varietal characteristics. 180 hop samples were analyzed using EBC 7.7 (HPLC) method. The alpha-acid content of the most important Saaz variety (2.9% in dry matter) was identical to the 2017 harvest and 18% rel. lower than the 26-year average. The alpha-acid content of Sladek (5.0%), Premiant (4.8%), and Saaz Late (1.6%) varieties was significantly lower than the long-term average. The harvest of the hops of the Kazbek and Agnus varieties was close to the long-term average. The ratio of alpha-and beta-acids, the relative content of cohumulone and the relative content of colupulone were consistent with long-term averages for the tested varieties. It was confirmed, that the harvest forecast gives timely information on the alpha-acids content of the harvest, the results were in good agreement with the values of the final evaluation of all harvested hops samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ PRŮMYSL

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    23-31

  • Kód UT WoS článku

    000458863900005

  • EID výsledku v databázi Scopus