Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sulfur substances of hop oils - another tool for identification of hop cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F21%3AN0000024" target="_blank" >RIV/14864347:_____/21:N0000024 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.actahort.org/books/1328/1328_21.htm" target="_blank" >https://www.actahort.org/books/1328/1328_21.htm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1328.21" target="_blank" >10.17660/ActaHortic.2021.1328.21</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sulfur substances of hop oils - another tool for identification of hop cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sulfur substances are important components of the hop aroma, even though they account for only approximately 1% of the total oil fraction of hop cones. Thirty sulfur-containing volatiles were detected by chromatographic analysis of hop oils by distillation. Thioesters S-methylthio-hexanoate, S-methyl-thio-isovalerate, S-methyl-thio-butyrate have been identified as the dominant components. Polyfunctional thiols were not detected because their amounts are very low in hops. It was found that the composition of sulfur compounds of hop oils, examined on a set of 14 Czech hop cultivars, can be used to distinguish cultivars. Statistical evaluation using multivariate statistical methods has shown that the spectrum of sulfur substances can be used to determine the cultivar authenticity for only a few cultivars (‘Boomerang’, ‘Kazbek’, ‘Gaia’, ‘Vital’). For other cultivars it is not sufficient to distinguish them reliably. The analysis of sulfur compounds of hop oils must therefore be considered as an auxiliary chemotaxonomic tool.

  • Název v anglickém jazyce

    Sulfur substances of hop oils - another tool for identification of hop cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Sulfur substances are important components of the hop aroma, even though they account for only approximately 1% of the total oil fraction of hop cones. Thirty sulfur-containing volatiles were detected by chromatographic analysis of hop oils by distillation. Thioesters S-methylthio-hexanoate, S-methyl-thio-isovalerate, S-methyl-thio-butyrate have been identified as the dominant components. Polyfunctional thiols were not detected because their amounts are very low in hops. It was found that the composition of sulfur compounds of hop oils, examined on a set of 14 Czech hop cultivars, can be used to distinguish cultivars. Statistical evaluation using multivariate statistical methods has shown that the spectrum of sulfur substances can be used to determine the cultivar authenticity for only a few cultivars (‘Boomerang’, ‘Kazbek’, ‘Gaia’, ‘Vital’). For other cultivars it is not sufficient to distinguish them reliably. The analysis of sulfur compounds of hop oils must therefore be considered as an auxiliary chemotaxonomic tool.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Acta Horticulturae 1328

  • ISBN

    978-94-62613-25-6

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

    2406-6168

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    153-161

  • Název nakladatele

    International Society for Horticultural Science

  • Místo vydání

    Leuven

  • Místo konání akce

    Stuttgart

  • Datum konání akce

    8. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku