Hodnocení kvalitativních parametrů českých chmelů ze sklizně 2020
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F21%3AN0000043" target="_blank" >RIV/14864347:_____/21:N0000043 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvalitativních parametrů českých chmelů ze sklizně 2020
Popis výsledku v původním jazyce
KROFTA, Karel, Ivo KLAPAL, Gabriela FRITSCHOVÁ, Dagmar VOJTĚCHOVÁ a Jana TICHÁ. Hodnocení kvalitativních parametrů českých chmelů ze sklizně 2020. Chmelařství. 2021, 94(1-2), 8-13. ISSN 0373-403X. V ČR se sklidilo celkem 5925 tun chmele při průměrném hektarovém výnosu 1,19 t/ha. Sklizeň byla negativně ovlivněna extrémními povětrnostními jevy (bouře, krupobití, silné větry, přívalové lijáky), které způsobily destrukci cca 60 ha chmelnic. Výpadek v množství sklizeného chmele do značné míry kompenzoval vyšší obsah alfa kyselin ve všech odrůdách. V Žateckém červeňáku se obsah alfa kyselin pohyboval v intervalu 3,8 až 4,2 %. Vyšší obsah měly i hybridní odrůdy (Sládek 6,9-7,6 %, Premiant 8,2-8,6 %, Agnus 12,0-13,1 %, Kazbek 5,9-6,5 %, Saaz Special 5,9 %). Celková produkce alfa kyselin v českých chmelech ze sklizně 2020 činila 279,6 tun, což je pouze 5% pokles v porovnání s rokem 2019. Průměrný obsah biologických příměsí v českých chmelech ze sklizně 2020 byl 2,52 % hm. V tomto parametru kvalita českých odrůd již několik let stagnuje a značně zaostává za kvalitou většiny zahraničních chmelů.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of qualitative parameters of Czech hops from the 2020 harvest
Popis výsledku anglicky
KROFTA, Karel, Ivo KLAPAL, Gabriela FRITSCHOVÁ, Dagmar VOJTĚCHOVÁ a Jana TICHÁ. Hodnocení kvalitativních parametrů českých chmelů ze sklizně 2020. Chmelařství. 2021, 94(1-2), 8-13. ISSN 0373-403X. In the Czech Republic, a total of 5925 tons of hops were harvested at an average yield per hectare of 1.19 t/ha. The harvest was negatively affected by extreme weather events (storms, hail, strong winds, torrential rains), which caused the destruction of about 60 ha of hop gardens. The shortfall in the amount of harvested hops was largely compensated by the higher alpha acid content in all varieties. The content of alpha acids in Saaz aroma variety ranged from 3.8 to 4.2%. Hybrid varieties also had a higher content of bitter compounds (Sladek 6.9-7.6%, Premiant 8.2-8.6%, Agnus 12.0-13.1%, Kazbek 5.9-6.5%, Saaz Special 5.9%). The total production of alpha acids in Czech hops from the 2020 harvest was 279.6 tons, which is only a 5% decrease compared to 2019. The average content of biological impurities in Czech hops from the 2020 harvest was 2.52% by weight. In this parameter, the quality of Czech varieties has been stagnant for several years and lags far behind the quality of most foreign hops.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů