Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pilot brewery tests of Czech flavour hop varieties registered in 2022

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F22%3AN0000003" target="_blank" >RIV/14864347:_____/22:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/22:N0000007

  • Výsledek na webu

    <a href="https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/266" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/266</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2022.68.619" target="_blank" >10.18832/kp2022.68.619</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Pilot brewery tests of Czech flavour hop varieties registered in 2022

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Seven new Czech 'flavour hop' varieties were tested in pilot brewing trials (50 l), in which samples of Ale-style beer were prepared using dry hopping. Essential oils in the beer were determined by fluidized-bed extraction combined with gas chromatography–mass spectrometry. Hop-derived aromas in beer were evaluated by descriptive method. Comparison of terpene essential oils in samples showed differences between hop genotypes and only a partial relationship with the sensory profile of beer. A cluster analysis of hop aromas in beer revealed the relationship between the pairs of Saturn and Pluto, N and Eris, Ceres and Jupiter hop varieties. The submitted results present the sensory properties of these new varieties and are useful for further study of the relationship between chemical and sensory profile of dry hopped beers.

  • Název v anglickém jazyce

    Pilot brewery tests of Czech flavour hop varieties registered in 2022

  • Popis výsledku anglicky

    Seven new Czech 'flavour hop' varieties were tested in pilot brewing trials (50 l), in which samples of Ale-style beer were prepared using dry hopping. Essential oils in the beer were determined by fluidized-bed extraction combined with gas chromatography–mass spectrometry. Hop-derived aromas in beer were evaluated by descriptive method. Comparison of terpene essential oils in samples showed differences between hop genotypes and only a partial relationship with the sensory profile of beer. A cluster analysis of hop aromas in beer revealed the relationship between the pairs of Saturn and Pluto, N and Eris, Ceres and Jupiter hop varieties. The submitted results present the sensory properties of these new varieties and are useful for further study of the relationship between chemical and sensory profile of dry hopped beers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    2570-8619

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    619-327

  • Kód UT WoS článku

    000858833600001

  • EID výsledku v databázi Scopus