Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of Hop latent viroid (HLVd) infection on secondary metabolite contents in hop cones

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F22%3AN0000067" target="_blank" >RIV/14864347:_____/22:N0000067 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/14864347:_____/22:N0000066

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of Hop latent viroid (HLVd) infection on secondary metabolite contents in hop cones

  • Popis výsledku v původním jazyce

    PATZAK, Josef, Alena HENYCHOVÁ, Karel KROFTA, Petr SVOBODA and Ivana MALÍŘOVÁ. The influence of Hop latent viroid (HLVd) infection on secondary metabolite contents in hop cones. In: F. WEIHRAUCH, ed. Proceedings of the Scientific-Technical Commission 03–07 July 2022, Lugo, Spain. Wolnzach: Scientific-Technical Commission of the International Hop Growers' Convention, 2022, pp. 80–86. ISSN 2512-3785. Hop latent viroid (HLVd) is worldwide spread in all of hop growing regions without any visible symptoms on infected hop plants. It was found that HLVd infection have changed the content and the composition of secondary metabolites in maturated hop cones. We evaluated influence of HLVd infection on the content and the composition of secondary metabolites in dried cones of Saaz, Sládek and Premiant cultivars during three harvest years. We confirmed that reduction of alpha bitter acids content has been the most noticeable effect of viroid infection for all of studied cultivars. Alpha bitter acid content has been in close correlation with xanthohumol content, its content was also reduced by viroid infection.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of Hop latent viroid (HLVd) infection on secondary metabolite contents in hop cones

  • Popis výsledku anglicky

    PATZAK, Josef, Alena HENYCHOVÁ, Karel KROFTA, Petr SVOBODA and Ivana MALÍŘOVÁ. The influence of Hop latent viroid (HLVd) infection on secondary metabolite contents in hop cones. In: F. WEIHRAUCH, ed. Proceedings of the Scientific-Technical Commission 03–07 July 2022, Lugo, Spain. Wolnzach: Scientific-Technical Commission of the International Hop Growers' Convention, 2022, pp. 80–86. ISSN 2512-3785. Hop latent viroid (HLVd) is worldwide spread in all of hop growing regions without any visible symptoms on infected hop plants. It was found that HLVd infection have changed the content and the composition of secondary metabolites in maturated hop cones. We evaluated influence of HLVd infection on the content and the composition of secondary metabolites in dried cones of Saaz, Sládek and Premiant cultivars during three harvest years. We confirmed that reduction of alpha bitter acids content has been the most noticeable effect of viroid infection for all of studied cultivars. Alpha bitter acid content has been in close correlation with xanthohumol content, its content was also reduced by viroid infection.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA19-19629S" target="_blank" >GA19-19629S: Molekulární analýza iniciace lupulinových žlázek u chmelu s ohledem na transkripční faktory identifikované komplexním profilováním transkriptomu.</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů