Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2022
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F23%3AN0000034" target="_blank" >RIV/14864347:_____/23:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2022
Popis výsledku v původním jazyce
KROFTA, Karel, Gabriela FRITSCHOVÁ, Ivo KLAPAL, František KROUPA a Jana TICHÁ. Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2022. Chmelařství. 2023, 96(1-3), 6-11. ISSN 0373-403X. K charakteristickým povětrnostním parametrům vegetační sezóny chmele v roce 2022 patří veliký srážkový deficit, který se postupně kumuloval od zimních měsíců až do sklizně, a vysoké letní teploty, zejména v červnu a srpnu. Průměrné měsíční teploty se v těchto měsících pohybovaly 2–3 °C nad dlouhodobými hodnotami. Výsledkem byla jedna z nejnižších sklizní chmele v ČR za posledních 30 let, 4452 tun. K tomu se přidaly i nízké obsahy alfa kyselin v Žateckém červeňáku, v průměrných hodnotách v rozmezí 2,6 až 2,9 %. Hybridní odrůdy se, až na výjimky, vyrovnaly s nepřízní počasí lépe než Žatecký červeňák. Průměrné obsahy alfa kyselin se na Žatecku a Úštěcku pohybovaly v intervalu 6,5–6,9 % Sládek, 8,0–8,6 % Premiant, 12,0–13,5 % Agnus, 6,6–6,7 Saaz Special a 6,2– 6,6 % Kazbek. Na Tršicku byly obsahy alfa kyselin v hybridních odrůdách nižší (Sládek 4,8 % hm., Premiant 7,7 % hm.). Celková produkce alfa kyselin v České republice v roce 2022 činila 182,9 tun, což je po ročníku 2015 druhé nejnižší množství za posledních 10 let. Negativní výsledek je dán souběhem dvou faktorů, nízkým hektarovým výnosem i obsahem alfa kyselin v Žateckém červeňáku, které jsou pro produkci alfa kyselin rozhodující. Průměrný obsah biologických příměsí v českých chmelech byl 2,26 % hm., což je rozmezí (2,0–2,5 %), ve kterém kvalita českých chmelů stagnuje již několik let.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of quality parameters of Czech hops from the 2022 harvest
Popis výsledku anglicky
KROFTA, Karel, Gabriela FRITSCHOVÁ, Ivo KLAPAL, František KROUPA a Jana TICHÁ. Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2022. Chmelařství. 2023, 96(1-3), 6-11. ISSN 0373-403X. The characteristic weather parameters of the hop growing season in 2022 include a large precipitation deficit, which gradually accumulated from the winter months until the harvest, and high summer temperatures, especially in June and August. Average monthly temperatures in these months ranged above 2–3 °C from long-term values. The result was one of the lowest hop harvests in the Czech Republic in the last 30 years, 4,452 tons. Added to this were the low contents of alpha acids in Saaz hops, with average values in the range of 2.6 to 2.9%. The hybrid varieties, with some exceptions, coped better with adverse weather conditions than the Saaz aroma variety. Average alpha acid contents in Saaz and Auscha regions were in the range of 6.5–6.9% Sládek, 8.0–8.6% Premiant, 12.0–13.5% Agnus, 6.6–6.7 Saaz Special and 6.2–6.6% Kazbek. In Tršice region, the contents of alpha acids in hybrid varieties were lower (Sládek 4.8%; Premiant 7.7% w/w). The total production of alpha acids in the Czech Republic in 2022 was 182.9 tons, which is the second lowest amount in the last 10 years after the 2015 year. The negative result is due to the concurrence of two factors, the low yield per hectare and the content of alpha acids in Saaz hops, which are decisive for the production of alpha acids. The average content of biological admixtures in Czech hops was 2.26% w/w which is a range (2.0–2.5 %) in which the quality of Czech hops has been stagnant for several years.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů