Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2023

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F24%3AN0000035" target="_blank" >RIV/14864347:_____/24:N0000035 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení kvalitativních ukazatelů českých chmelů ze sklizně 2023

  • Popis výsledku v původním jazyce

    KROFTA, Karel, Gabriela FRITSCHOVÁ, Ivo KLAPAL, František KROUPA a Miluše WERSCHALLOVÁ. Obsah nežádoucích a cizorodých látek v českých chmelech ze sklizně 2023. Chmelařství. 2024, 97(3), 18-22. ISSN 0373-403X. Nejdůležitějším povětrnostním faktorem vegetační sezóny chmele v roce 2023 bylo deštivé období v poslední červencové a první srpnové dekádě, které vystřídalo do té doby teplé a suché počasí. Vydatné srážky, při kterých napršelo celkem 60–100 mm vody a teploty v rozmezí 20–25 °C, zachránily ročníkovou sklizeň chmele od výnosového propadu, k jakému došlo v roce 2022. Nadprůměrná sklizeň bezmála 7000 tun a výnos ve výši 1,44 t/ha byly však dosaženy na úkor obsahu hořkých látek u většiny odrůd. Obsah alfa kyselin v Žateckém červeňáku ze všech chmelařských oblastí byl hluboko pod hranicí 3,0 % hm. Patří tak k nejnižším za posledních 10 let. Je dokonce nižší než v extrémně horkém a suchém ročníku 2022 a srovnatelný s rokem 2015. Nižší obsahy alfa kyselin byly také zjištěny v odrůdách Sládek (4,8–6,7 % hm.), Premiant (6,9–7,9 % hm.) a Saaz Special (4,3 % hm.). Stabilní množství alfa kyselin v intervalu 11 až 13 % hm. obsahovaly odrůdy Agnus, Rubín a Vital, což je zhruba na úrovni předcházejících ročníků. Celková produkce alfa kyselin v českých chmelech ze sklizně 2023 činila 253 tun a v dlouhodobějším srovnání patří k těm průměrným. Žatecký červeňák se na celkové produkci podílel pouhými 55 %, přestože se pěstuje na 83,3 % sklizňové plochy. Průměrný obsah biologických příměsí v českých chmelech byl 2,08 % hm., což je rozmezí (2,0–2,5 % hm.), ve kterém kvalita českých chmelů stagnuje již několik let.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of quality parameters of Czech hops from the 2023 harvest

  • Popis výsledku anglicky

    KROFTA, Karel, Gabriela FRITSCHOVÁ, Ivo KLAPAL, František KROUPA a Miluše WERSCHALLOVÁ. Obsah nežádoucích a cizorodých látek v českých chmelech ze sklizně 2023. Chmelařství. 2024, 97(3), 18-22. ISSN 0373-403X. The most important weather factor for the hop growing season in 2023 was the rainy period in the last decade of July and the first decade of August, which replaced warm and dry weather until then. Heavy rainfall with a total of 60–100 mm of water and temperatures in the range of 20–25 °C saved the annual hop harvest from the yield drop that occurred in 2022. However, the above-average harvest of nearly 7000 tonnes and a yield of 1.44 t/ha were achieved at the expense of the content of bitter compounds of most varieties. The alpha acid content of Saaz hops in all hop-growing regions was well below 3.0 % w/w, which is one of the lowest in the last 10 years. It is even lower than the extremely hot and dry year 2022 and comparable to 2015. Lower contents of alpha acids were also found in the varieties Sládek (4.8–6.7 % w/w), Premiant (6.9–7.9 % w/w) and Saaz Special (4.3 % w/w). Agnus, Rubín and Vital varieties contained stable amounts of alpha acids in the range of 11 to 13 % w/w, which is roughly at the level of previous years. The total production of alpha acids in Czech hops from the 2023 harvest amounted to 253 tonnes and in a longer term comparison belongs to the average ones. Saaz hops accounted for only 55 % of total production, although it is grown on 83.3 % of the harvested area. The average content of biological admixtures in Czech hops was 2.08 % w/w, a range (2.0–2.5 % w/w) in which the quality of Czech hops has been stagnating for several years.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů