Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chmelové beta-kyseliny a bakterie Staphylococcus aureus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F23%3AN0000063" target="_blank" >RIV/14864347:_____/23:N0000063 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chmelové beta-kyseliny a bakterie Staphylococcus aureus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    KROFTA, Karel, Pavel BOŠTÍK, Radek SLEHA, Alexandr MIKYŠKA a Milan HOUŠKA. Chmelové beta-kyseliny a bakterie Staphylococcus aureus. In: M. Vokřál, ed. Československá Pivovarsko-sladařská ročenka 2024. Olomouc: Agriprint, 2023, s. 164-165. ISBN 978-80-88610-02-01. Staphylococcus aureus je významným původcem ranových infekcí s rostoucí incidencí v posledních desetiletích. Proto existuje naléhavá potřeba vyvinout alternativní antibakteriální terapeutické modality, které by těmto výzvám čelily. Ve studii byly beta kyseliny z chmele testovány na jejich potenciální antimikrobiální a hojivé vlastnosti pomocí prasečího modelu ran infikovaných MRSA. Výsledky ukazují vysoce významné antimikrobiální účinky účinné látky v práškové aplikační formě ve srovnání s neléčenou variantou nebo léčbou Framykoinem. Makroskopické hodnocení ran během léčby ukázalo pozitivní účinky beta kyselin na celkové hojení ran. Beta kyseliny z chmele představují vhodného kandidáta pro léčbu non-responzivních nemocničních tkáňových infekcí bakterií Staphylococcus aureus rezistentních na methicilin.

  • Název v anglickém jazyce

    Hop beta acids and bacteria Staphylococcus aureus

  • Popis výsledku anglicky

    KROFTA, Karel, Pavel BOŠTÍK, Radek SLEHA, Alexandr MIKYŠKA a Milan HOUŠKA. Chmelové beta-kyseliny a bakterie Staphylococcus aureus. In: M. Vokřál, ed. Československá Pivovarsko-sladařská ročenka 2024. Olomouc: Agriprint, 2023, s. 164-165. ISBN 978-80-88610-02-01. Staphylococcus aureus is an important causative agent of wound infections with increasing incidence in the past decades. Therefore, there is an urgent need to develop of alternative antibacterial therapeutic modalities to meet these challenges. In the study beta acids from hops were tested for their potential antimicrobial and healing properties using a porcine model of wounds infected by MRSA. The results show highly significant antimicrobial effects of the active substance in the powder application form compared to no-treatment and treatment with Framycoin. Macroscopic evaluation of the wounds during the treatment indicated positive effects of beta acids on the overall wound healing. Beta acids from hops represent a suitable candidate for the treatment of non-responsive nosocomial tissue infections by methicillin-resistant Staphylococcus aureus bacteria.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů