Porovnání senzorických ukazatelů sedmnácti kulturních odrůd bezu černého
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F11%3A2R000136" target="_blank" >RIV/25271121:_____/11:2R000136 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cabdirect.org/abstracts/20123084692.html" target="_blank" >http://www.cabdirect.org/abstracts/20123084692.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání senzorických ukazatelů sedmnácti kulturních odrůd bezu černého
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci bylo sledováno 17 kulturních odrůd bezu černého (´Albida´, ´Allesö´, ´Aurea´, ´Bohatka´, ´Dana´, ´Haschberg´, ´Heidegg 13´, ´Körsör´, ´Mammut´, ´Pregarten´, ´Riese aus Voßloch´, ´Sambo´, ´Sambu´, ´Samdal´, ´Sampo´, ´Samyl´, ´Weihenstephan´).Hodnocené senzorické ukazatele byly tvar plodů, vzhled, šťavnatost, vůně, aroma a celková chuť. Celkový počet bodů pak udával nejlépe a nejhůře hodnocené odrůdy. Výsledky senzorického hodnocení plodů ukázaly jako nejlépe hodnocené odrůdy ´Dana´ a ´Heidegg 13´ a s nižším hodnocením aroma a celkové chuti i odrůdu ´Bohatka´. Vysoce byla hodnocena též odrůda ´Haschberg´, která vynikala vůní plodů a odrůda ´Samdal´, která vynikala celkovou chutí plodů. Velmi dobré výsledky hodnocení získala vyrovnaná odrůda´Weihenstephan´, dále odrůda ´Sambo, která vynikala vůní plodů, a odrůdy ´Riese aus Voßloch´, ´Pregarten´, které vynikaly vzhledem plodů. Dobře byly hodnoceny také odrůdy ´Sampo´ (vynikající vzhledem), ´Mammut´ (vynikající aromatem) a ´A
Název v anglickém jazyce
Comparison of sensoric parameters of seventeen elderberry cultivars
Popis výsledku anglicky
There were 17 elderberry cultivars (´Albida´, ´Allesö´, ´Aurea´, ´Bohatka´, ´Dana´, ´Haschberg´, ´Heidegg 13´, ´Körsör´, ´Mammut´, ´Pregarten´, ´Riese aus Voßloch´, ´Sambo´, ´Sambu´, ´Samdal´, ´Sampo´, ´Samyl´, ´Weihenstephan´) observed. Evaluated sensoric parameters were fruit shape, appearance, juiciness, odour, aroma, and overall taste. Total of points detected the best and the worst evaluated cultivars. The results of sensoric parameters showed the best evaluated cultivars ´Dana´ and ´Heidegg 13´ aswell as cultivar ´Bohatka´ with lower points for aroma and overall taste. Highly evaluated was also cultivar ´Haschberg´ exceeded in fruit odour, and cultivar ´Samdal´ exceeded in overall taste of fruits. Very good results showed well-balanced cultivar´Weihenstephan´, cultivar ´Sambo with highly pointed odour of fruits, and cultivars ´Riese aus Voßloch´ and ´Pregarten´, which exceeded in fruit appearance. Also good results showed cultivars ´Sampo´ (exceeded in fruit appearance), ´Mammu
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92223" target="_blank" >QH92223: Výzkum odrůd černého bezu pro využití v ovocnářské praxi.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
237-241
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—