Production of apple-based baby food: changes in pesticide residues.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F14%3A%230000547" target="_blank" >RIV/25271121:_____/14:#0000547 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2014.912356#" target="_blank" >http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2014.912356#</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2014.912356" target="_blank" >10.1080/19440049.2014.912356</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Production of apple-based baby food: changes in pesticide residues.
Popis výsledku v původním jazyce
For baby food production, the occurrence of pesticide residues in the final product is of high concern. To learn more about the fate of these hazardous compounds during processing of contaminated raw material, apples containing altogether 21 pesticide residues were used for preparation of a baby food purée both in the household and at industrial scale (in the baby food production facility). Within both studies, pesticide residues were determined in raw apples as well as in final products.The most important operation affecting the reduction of residues was removal of the by-products after pulping (rest of the peel, stem, pips etc.), while subsequent sterilisation has an insignificant effect. Also in this case, captan, dithianon and thiram were identified as pesticides with the most evident decrease of residues.
Název v anglickém jazyce
Production of apple-based baby food: changes in pesticide residues.
Popis výsledku anglicky
For baby food production, the occurrence of pesticide residues in the final product is of high concern. To learn more about the fate of these hazardous compounds during processing of contaminated raw material, apples containing altogether 21 pesticide residues were used for preparation of a baby food purée both in the household and at industrial scale (in the baby food production facility). Within both studies, pesticide residues were determined in raw apples as well as in final products.The most important operation affecting the reduction of residues was removal of the by-products after pulping (rest of the peel, stem, pips etc.), while subsequent sterilisation has an insignificant effect. Also in this case, captan, dithianon and thiram were identified as pesticides with the most evident decrease of residues.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91228" target="_blank" >QH91228: Minimalizace obsahu reziduí pesticidů v jablkách a meruňkách určených jako surovina pro výrobu dětské výživy.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART A
ISSN
1944-0057
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
1089-1099
Kód UT WoS článku
000338023300013
EID výsledku v databázi Scopus
—