Význam kanadských borůvek z hlediska obsahu zdraví prospěšných látek – antokyanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000617" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000617 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam kanadských borůvek z hlediska obsahu zdraví prospěšných látek – antokyanů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto výzkumu bylo stanovení antokyanů u vybraných odrůd kanadských borůvek (Vaccinium corymbosum L.) a sledování souvislosti mezi hmotností plodů a obsahem antokyanů. U devíti vybraných odrůd kanadských borůvek (Bluecrop, Bluegold, Brigitta, Croatan, Duke, Herber, Rancocas, Spartan a Toro) byly extrahovány a s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie separovány a stanoveny antokyany. Výsledným záznamem u každé z odrůd byl chromatogram s kompletním spektrem antokyanů. Byly prokázány významné rozdíly v zastoupení jednotlivých antokyanů u sledovaných odrůd. S využitím standardní látky cyanidin 3-glucosidu byl metodou součtu ploch píků všech separovaných antokyanů spočítán celkový obsah antokyanů. Odrůda Bluegold byla s obsahem 126,51 ± 0,56 mg .100 g-1 plodů vyhodnocena nejlépe, mezi další odrůdy s významným obsahem antokyanů patří odrůda Rancocas (100,77 ± 2,89 mg.100 g-1) a Duke (84,94 ± 1,73 mg.100 g-1). Ostatní stanovované odrůdy se pohybovaly v koncentračních rozmezích mezi 43,13–64,68 mg.100 g-1. Na základě doposud naměřených výsledků by z hlediska nutričního významu mohla být doporučena zejména konzumace odrůd Bluegold, Rancocas a Duke, a to přednostně v čerstvém stavu. V průběhu zpracování či skladování dochází k určitým ztrátám obsahu antokyanů.
Název v anglickém jazyce
Importance of highbush blueberry related to the content of healthy substances – anthocyanins
Popis výsledku anglicky
The aim of this research was to determine the anthocyanin content in selected cultivars of highbush blueberries (Vaccinium corymbosum L.) and monitoring the relation between the fruit weight and anthocyanin content. Anthocyanins were extracted from nine selected cultivars of highbush blueberry (Bluecrop, Bluegold, Brigitta, Croatan, Duke, Herbert, Rancocas, Spartan and Toro) and then separated using high performance liquid chromatography. Chromatogram with a full range of anthocyanins was a main result for each of these cultivars. Significant differences in the representation of individual anthocyanins were demonstrated in the observed varieties. Total anthocyanin content was determined using cyanidin 3-glucoside as a standard material by the sum of the peak areas of separated anthocyanins. The highest content of anthocyanins was observed in cultivar Bluegold (126.51 ± 0.56 mg.100 g-1). Other cultivars with high anthocyanin content are Rancocas (100.77 ± 2.89 mg.100 g-1) and Duke (84.94 ± 1.73 mg.100 g-1). Anthocyanin content of other determined cultivars ranged between 43.13 mg.100 g-1 and 64.68 mg.100 g-1. Based on the measured results in terms of nutritional significance, we especially recommend consumption of varieties Bluegold, Rancocas and Duke, and preferably fresh. There is some loss of anthocyanin content during storage and processing.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
24
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
43-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—