Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv skladování kanadských borůvek v Xtend obalech a chladírně na senzorickou kvalitu plodů a obsah nutričních látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000026" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000026 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv skladování kanadských borůvek v Xtend obalech a chladírně na senzorickou kvalitu plodů a obsah nutričních látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto pokusu bylo sledování vlivu skladování plodů kanadských borůvek v Xtend obalech v chladírně na senzorické vlastnosti, celkový obsah antioxidačních látek a antokyanů. Bylo hodnoceno šest odrůd kanadských borůvek, které jsou součástí genofondu ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o. (VŠÚO). Jako kontrola pro hodnocení v Xtend obalech bylo použito skladování plodů pouze v chladírně. Hodnocení probíhalo ve 4 termínech a to v den sklizňové zralosti, poté po 14, 21 a 28 dnech skladování. V případě senzorického hodnocení docházelo k největším změnám u hodnocení vzhledu a hmotnosti plodů borůvek skladovaných v chladírně a u hodnocení chuti a aroma v případě skladování v Xtend obalech v chladírně. Množství celkových antioxidačních látek a celkových antokyanů rostlo v čase v případě skladování pouze v chladírně, v případě skladování v Xtend obalech v chladírně nedocházelo k výrazným změnám jejich obsahu.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of highbush blueberry storage in Xtend package and cooler on sensory quality and nutrient content

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the Xtend highbush blueberry storage infl uence on sensory quality, total antioxidants and total anthocyanins content. Six highbush blueberry cultivars were evaluated. Th ese cultivars are the part of the Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy Ltd. gene pool. Cold storage was used as a control to Xtend cold storage. Evaluation was done in four terms – the fi rst one was at the day of harvest maturity, the second one aft er 14 days of storage, the third one aft er 21 days of storage and the last one aft er 28 days of storage. Signifi cant changes were observed in the appearance and weight evaluation of blueberries stored only in cold storage and in the taste and aroma evaluation in the case of Xtend cold storage. Th e amount of total antioxidants and total anthocyanins increased in time in blueberries stored only in cold storage. No signifi cant change was observed in blueberries stored in Xtend cold storage.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    25

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    179-186

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus