Vliv skladování kanadských borůvek v Xtend obalech a chladírně na senzorickou kvalitu plodů a obsah nutričních látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000026" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv skladování kanadských borůvek v Xtend obalech a chladírně na senzorickou kvalitu plodů a obsah nutričních látek
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto pokusu bylo sledování vlivu skladování plodů kanadských borůvek v Xtend obalech v chladírně na senzorické vlastnosti, celkový obsah antioxidačních látek a antokyanů. Bylo hodnoceno šest odrůd kanadských borůvek, které jsou součástí genofondu ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o. (VŠÚO). Jako kontrola pro hodnocení v Xtend obalech bylo použito skladování plodů pouze v chladírně. Hodnocení probíhalo ve 4 termínech a to v den sklizňové zralosti, poté po 14, 21 a 28 dnech skladování. V případě senzorického hodnocení docházelo k největším změnám u hodnocení vzhledu a hmotnosti plodů borůvek skladovaných v chladírně a u hodnocení chuti a aroma v případě skladování v Xtend obalech v chladírně. Množství celkových antioxidačních látek a celkových antokyanů rostlo v čase v případě skladování pouze v chladírně, v případě skladování v Xtend obalech v chladírně nedocházelo k výrazným změnám jejich obsahu.
Název v anglickém jazyce
Influence of highbush blueberry storage in Xtend package and cooler on sensory quality and nutrient content
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the Xtend highbush blueberry storage infl uence on sensory quality, total antioxidants and total anthocyanins content. Six highbush blueberry cultivars were evaluated. Th ese cultivars are the part of the Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy Ltd. gene pool. Cold storage was used as a control to Xtend cold storage. Evaluation was done in four terms – the fi rst one was at the day of harvest maturity, the second one aft er 14 days of storage, the third one aft er 21 days of storage and the last one aft er 28 days of storage. Signifi cant changes were observed in the appearance and weight evaluation of blueberries stored only in cold storage and in the taste and aroma evaluation in the case of Xtend cold storage. Th e amount of total antioxidants and total anthocyanins increased in time in blueberries stored only in cold storage. No signifi cant change was observed in blueberries stored in Xtend cold storage.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
25
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
179-186
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—