Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Uchování genofondu jádrovin a peckovin pomocí moderních biotechnologických postupů s využitím in vitro kultur

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000031" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Uchování genofondu jádrovin a peckovin pomocí moderních biotechnologických postupů s využitím in vitro kultur

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro pokus s dlouhodobým uchováním genofondu byly použity in vitro kultury založené z genofondu VŠÚO Holovousy. Jednalo se o šest genotypů jabloně (´Medové´, ´Rubinstep´, ´Tophola´, HL 1282, ´Fragrance´, ´Idared´), tři odrůdy hrušně (´Milada´, ´Elektra´, ´General Leclerc´) a dvě odrůdy třešně (´Kasandra´, ´Amid´). Pokus s dlouhodobým skladováním v nízké nadnulové teplotě 4 °C dopadl úspěšně a u všech testovaných genotypů byly na konci skladovacího období získány životaschopné vrcholy. Nejlepších výsledků celkem bylo dosaženo u odrůdy hrušně ´Milada´, kde přežívalo po 4 měsících kultivace ještě 96,4 % jedinců a po 7 měsících kultivace 90,9 % z původně nasazených jedinců. Naopak nejnižší přežití v podmínkách in vitro kultur se zpomaleným růstem vykazoval genotyp hrušně ´Elektra´, u kterého do sedmi měsíců po začátku dlouhodobého skladování přežilo pouze 10,0 % jedinců.

  • Název v anglickém jazyce

    Maintenance of germplasm of pome and stone fruit using modern biotechnological methods and in vitro cultures

  • Popis výsledku anglicky

    In the experiment with germplasm long term storage, there were used in vitro cultures established from the genebank of RBIP Holovousy. Six apple genotypes (´Medové´, ´Rubinstep´, ´Tophola´, HL 1282, ´Fragrance´, ´Idared´), three pear cultivars (´Milada´, ´Elektra´, ´General Leclerc´) and two sweet cherry cultivars (´Kasandra´, ´Amid´) were included. Th e experiment with long term storage in low above zero temperature 4 °C was successful and viable shoot tips were obtained at the end of storage period. Th e best overall results were obtained with pear ´Milada´, where 96.4 % explants survived aft er four months and 90.9 % survived aft er seven months. On contrast, the lowest survival in conditions of in vitro cultures with slow growth was observed with pear cultivar ´Elektra´, where only 10.0 % of shoots survived aft er 7 months from the beginning of experiment.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    25

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    117-122

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus