Uchování genofondu jádrovin a peckovin pomocí moderních biotechnologických postupů s využitím in vitro kultur
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000031" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Uchování genofondu jádrovin a peckovin pomocí moderních biotechnologických postupů s využitím in vitro kultur
Popis výsledku v původním jazyce
Pro pokus s dlouhodobým uchováním genofondu byly použity in vitro kultury založené z genofondu VŠÚO Holovousy. Jednalo se o šest genotypů jabloně (´Medové´, ´Rubinstep´, ´Tophola´, HL 1282, ´Fragrance´, ´Idared´), tři odrůdy hrušně (´Milada´, ´Elektra´, ´General Leclerc´) a dvě odrůdy třešně (´Kasandra´, ´Amid´). Pokus s dlouhodobým skladováním v nízké nadnulové teplotě 4 °C dopadl úspěšně a u všech testovaných genotypů byly na konci skladovacího období získány životaschopné vrcholy. Nejlepších výsledků celkem bylo dosaženo u odrůdy hrušně ´Milada´, kde přežívalo po 4 měsících kultivace ještě 96,4 % jedinců a po 7 měsících kultivace 90,9 % z původně nasazených jedinců. Naopak nejnižší přežití v podmínkách in vitro kultur se zpomaleným růstem vykazoval genotyp hrušně ´Elektra´, u kterého do sedmi měsíců po začátku dlouhodobého skladování přežilo pouze 10,0 % jedinců.
Název v anglickém jazyce
Maintenance of germplasm of pome and stone fruit using modern biotechnological methods and in vitro cultures
Popis výsledku anglicky
In the experiment with germplasm long term storage, there were used in vitro cultures established from the genebank of RBIP Holovousy. Six apple genotypes (´Medové´, ´Rubinstep´, ´Tophola´, HL 1282, ´Fragrance´, ´Idared´), three pear cultivars (´Milada´, ´Elektra´, ´General Leclerc´) and two sweet cherry cultivars (´Kasandra´, ´Amid´) were included. Th e experiment with long term storage in low above zero temperature 4 °C was successful and viable shoot tips were obtained at the end of storage period. Th e best overall results were obtained with pear ´Milada´, where 96.4 % explants survived aft er four months and 90.9 % survived aft er seven months. On contrast, the lowest survival in conditions of in vitro cultures with slow growth was observed with pear cultivar ´Elektra´, where only 10.0 % of shoots survived aft er 7 months from the beginning of experiment.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
25
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
117-122
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—