VLIV ZPŮSOBŮ RUČNÍ PROBÍRKY NA VELIKOST PLODŮ JABLONÍ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000716" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000716 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV ZPŮSOBŮ RUČNÍ PROBÍRKY NA VELIKOST PLODŮ JABLONÍ
Popis výsledku v původním jazyce
Probírka plodů v průběhu kvetení a po odkvětu představuje jednu se základních agrotechnických operací pro zajištění pravidelného výnosu a dobré kvality ovoce. Bližší pochopení aspektů ovlivňujících účinnost probírky plodů představuje stále aktuální téma. Ve výsadbě jabloní odrůdy ´Golden Delicious´ byl sledován vliv dvou způsobů ruční probírky na nárůst plodů v průběhu vegetace 2014. Varianty pokusu byly navrženy podle způsobu odstraňování plodů: a) odtržením společně se stopkou z plodonoše, b) odstřižením plodů se zachováním stopky. Obě varianty se nacházely na různých větvích stejných stromů a byly hodnoceny od poloviny června do začátku sklizně. Průměrná velikost vyznačených plodů byla v jednotlivých termínech přibližně stejná u obou variant. Z výsledku je tedy patrné, že způsob ruční probírky pravděpodobně neovlivnil velikost plodů v průběhu jejich růstu ani v době sklizně. Cílem dalšího výzkumu bude potvrdit výsledky v dalších letech a porovnat vliv rozdílných způsobů ruční probírky na stejných stromech v porovnání s provedením variant na různých jedincích.
Název v anglickém jazyce
The influence of hand thinning methods on the fruit size of apple trees
Popis výsledku anglicky
Fruit thinning during flowering and fruit set represent one of important agrotechnical operations for regular bearing and good fruit quality assuring. Better understanding of aspects influencing the effectivity of fruit thinning represents an actual topic. During the vegetation in 2014, the effect of two hand fruit thinning methods on apple trees of cultivar ´Golden Delicious´ were evaluated. The trial variants were designed according to the method of the fruit removing: a) picking of fruits with peduncle from fruitlets, b) cutting of fruits with clippers without removing of peduncles. Both variants were present on different branches of the same trees and were evaluated from the half of June until the harvest. In particular dates the mean fruit size of marked fruits was similar. The results show that different hand thinning methods have probably no influence on fruit size during the vegetation as well as at the harvest. The objective of next research is to confirm the results in next years and to compare the effect of both variants separately on different trees.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
63-66
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—