Význam doplňkové závlahy v produkci třešní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000111" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000111 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam doplňkové závlahy v produkci třešní
Popis výsledku v původním jazyce
Polní experiment byl proveden na 11-letých stromech odrůdy třešně Sweet Early naroubovaných na podnož Gisela 5. Sad byl založen v roce 2008 ve sponu 4 x 2,5 m v lokalitě Ostroměř (východní Čechy). Experiment probíhal v letech 2019-2020. Obsahoval 3 varianty závlahy: 1) kontrolní nezavlažovaná – ETc 0 2) pokrývající evapotranspiraci z 50 % - ETc 50 3) pokrývající evapotranspiraci ze 100 % - ETc 100 Požadované množství vody bylo aplikováno kapkovou závlahou podle vypočtené evapotranspirace. Byl hodnocen vegetativní růst vyjádřený plochou průřezu kmene (TCSA), termín zrání plodů a kvalitativní vlastnosti plodů ve třech závlahových variantách. Analýzy plodů byly provedeny v 7 termínech v průběhu vývoje plodů. Byla hodnocena velikost, pevnost plodů, barva plodů (Agrosta Winterwood, Francie) a obsah refraktometrické sušiny (Hanna HI 96801). Bylo vyhodnoceno poškození květů pozdními jarními mrazy a vliv závlahy na množství vyvinutých plodů. Nejvyšší přírůstek TCSA byl vyhodnocen v plně zavlažované variantě ETc 100. Závlaha ovlivnila zrání a vybarvení plodů. Nejdřív vybarvené plody byly v nezavlažované variantě ETc 0. Vliv závlahy na velikost plodů, pevnost plodů a refraktometrickou sušinu byl během 2 let nejednoznačný. Je zapotřebí delší pozorování.
Název v anglickém jazyce
The importance of additional irrigation in sweet cherry growing
Popis výsledku anglicky
A field experiment was conducted on 11-year-old trees of sweet cherry variety Sweet Early grafted on Gisela 5 rootstock. The orchard was established in space 4 x 2.5 m in Ostroměř (eastern Bohemia) in 2008. The experiment took place in the years 2019-2020. It contained 3 variants of irrigation: 1) control non-irrigated – ETc 0 2) covering 50 % of evapotranspiration - ETc 50 3) covering 100 % of evapotranspiration - ETc 100 The required amount of water was applied by drip irrigation according to the calculated evapotranspiration. Vegetative growth expressed by trunk cross-sectional area (TCSA), fruit ripening date and fruit quality characteristics in three irrigation variants were evaluated. Analyzes of fruits were performed at 7 times during fruit development. Size, fruit firmness, fruit colour (Agrosta Winterwood, France) and soluble solids (Hanna HI 96801) were evaluated. Damage of flowers by late spring frosts and the effect of irrigation on the amount of fruit developed were evaluated. The highest increase of TCSA was evaluated in the fully irrigated variant - ETc 100. Irrigation affected the ripening and colouring of the fruits. The first full coloured fruits were in the non-irrigated variant ETc 0. The effect of irrigation on fruit size, fruit firmness and soluble solids was unclear within 2 years. Longer observations are needed.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
5-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—