Metodika pro uchování genofondu jádrovin a peckovin pomocí moderních biotechnologických postupů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F16%3AN0000022" target="_blank" >RIV/25271121:_____/16:N0000022 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika pro uchování genofondu jádrovin a peckovin pomocí moderních biotechnologických postupů
Popis výsledku v původním jazyce
Ochrana a dlouhodobé uchování genofondu ovocných rostlin má svá specifika a zvláštnosti. Většinu ovocných druhů lze uchovávat pouze vegetativně. Cílem metodiky je stanovení vhodných alternativních metod dlouhodobého skladování genofondu jádrovin a peckovin pro duplicitní uchování jako bezpečná záloha k polním kolekcím. Metodika je zaměřena zejména na moderní biotechnologické postupy, jako je kryoprezervace a in vitro kultury se zpomaleným růstem. Metodika komplexně popisuje celý postup od založení a namnožení výchozího rostlinného in vitro materiálu, přes vlastní chladové skladování v nízké nadnulové teplotě, termickou analýzu, zamrazení do kapalného dusíku, odtátí, regeneraci a zpětný převod do podmínek běžného růstu. Bylo prokázáno, že explantátové techniky in vitro kultur se zpomaleným růstem a kryoprezervace jsou využitelné jako duplicitní technika k uchovávání kolekcí vegetativně množených genových zdrojů ovocných plodin v polních podmínkách pro minimalizaci rizika úplné ztráty materiálu v důsledku působení abiotických a biotických stresů.
Název v anglickém jazyce
Methodology for germplasm conservation of pome and stone fruit using modern biotechnological techniques
Popis výsledku anglicky
Long term maintenance of fruit plant germplasm has its specific and unique procedures. In the case of most fruit species, only vegetative parts can be conserved. The aim of the methodology is to determine suitable alternative methods for long term storage of pome and stone fruit as a safe duplicate to field collections. Methodology is aimed at modern biotechnological techniques such as cryopreservation and in vitro cultures in slow growth conditions. Methodology comprehensively describes the whole procedure beginning with in vitro culture establishment, storage at low above zero temperature, thermal analyse, cryopreservation in liquid nitrogen, thawing, regeneration and ending with transfer to a standard cultivation conditions. It was proved that micropropagation techniques of slow growth and cryopreservation are usable for conservation of collections of vegetatively propagated fruit genetic resources as a duplicate technique to field collections. It will minimize the risk of total loss of plant material due to biotic and abiotic stresses.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Kryoprezervace
Číslo předpisu
73748/2016-MZE-17222
Technické parametry
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.; IČO 00027006; datum uzavření smlouvy 21.11.2016; Ing. Vojtěch Holubec, CSc.; Drnovská 507/73, 161 00 Praha 6; tel.: 233022497
Ekonomické parametry
Pomocí biotechnologických technik, jako jsou in vitro kultury se zpomaleným růstem nebo kryoprezervace v kapalném dusíku, lze uchovat genetické zdroje vegetativně množených ovocných plodin po velmi dlouhou dobu při relativně nízkých provozních nákladech na několika metrech čtverečních. Využití metod kryoprezervace je ekonomicky výhodné zejména z dlouhodobého hlediska. Vyšší jsou pouze vstupní náklady na namožení výchozích in vitro kultur a přípravu (otužení) vzorků před zamrazením do kapalného dusíku. Samotné dlouhodobé uchování je relativně levné. Náklady pak spočívají pouze v pravidelném doplňování odpařujícího se kapalného dusíku. Postupy uvedené v metodice významně sníží riziko ztráty cenných genotypů ovocných plodin. Nenávratná ztráta každého genotypu s cennými vlastnostmi je finančně nevyčíslitelná.
Označení certifikačního orgánu
Odbor rostlinných komodit MZe, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů