Hodnocení účinnosti přípravků proti praskání plodů třešní (Prunus avium L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000026" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení účinnosti přípravků proti praskání plodů třešní (Prunus avium L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Proti praskání plodů třešní byla odzkoušena metoda ochrany plodů postřikem pomocnými látkami. Bylo použito celkem 7 postřiků, které obsahovaly účinné složky, jako jsou bor, směs cholín chloridu a chloridu vápenatého, gibereliny, aminokyselina L-tryptofan, pinolen, makro a mikro prvky. Rané odrůdy třešní ´Sweet Early´, ´Burlat´, ´Kasandra´ a pozdní odrůdy ´Amid´, ´Justyna´, ´Kordia´, ´Regina´, ´Tamara´, ´Těchlovan´ byly ošetřeny výše zmíněnými postřiky. Hodnoceno bylo procento prasklých plodů, hmotnost plodů, obsah refraktometrické sušiny a pevnost dužniny. Nejlepší výsledky v eliminaci praskání u raných odrůd třešní vykázaly postřiky s obsahem boru, s obsahem makro a mikro prvků, s obsahem pinolenu a se směsí cholín chloridu a chloridu vápenatého. U pozdních odrůd byly nejúčinnější postřiky s obsahem makro a mikro prvků a s aminokyselinou L-tryptofan.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of products to reduce fruit cracking of sweet cherries (Prunus avium L.)
Popis výsledku anglicky
In experiment it was examined spraying of supplements as a protective method against fruit cracking. It was used 7 variations of spraying which contained supplements like as boron, solution of choline chloride and calcium chloride, gibberellins, amino acid L-tryptophan, pinolene, macro and micro elements. Early ripening sweet cherry cultivars ´Sweet Early´, ´Burlat´, ´Kasandra´ and late ripening cultivars ´Amid´, ´Justyna´, ´Kordia´, ´Regina´, ´Tamara´, ´Těchlovan´ were sprayed by solutions of the supplements. The trial considered evaluation of percentage of cracked fruits, fruit weight, soluble solid content and fruit firmness. The most effective variations against cracking were those one which contained supplement like as boron, macro and micro elements, pinolene and solution of choline chloride and calcium chloride. The variations contained macro and micro elements and amino acid L-tryptophan were the most effective in late ripening cultivars.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
22-25
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—