Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variabilita genotypů jablek pro zpracování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000031" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Variabilita genotypů jablek pro zpracování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Konzumace čerstvého ovoce je velmi důležitá pro lidské zdraví, a to i v zimě a na jaře. Ovocné produkty mohou alespoň částečně nahradit čerstvé ovoce v kritické době jeho nedostupnosti. Ve VŠÚO Holovousy bylo vytvořeno a vyhodnoceno 140 vzorků jablečných moštů ze sklizně v letech 2016 a 2017. V získaných moštech byl stanoven obsah pevných rozpustných látek (refraktometrická sušina), obsah vlhkosti (respektive sušiny), pH a obsah titrovatelných kyselin a spočítána výtěžnost. Průměrná refrakce byla 13,24° Brix, průměrná vlhkost byla 88,06 % (sušina 11,93 %), kyselost 3,63 g / L a pH bylo 3,49. 133 genotypů odrůd a hybridů ze sklizně 2016 bylo usušeno a byla zjištěna průměrná vlhkost 8,12 % (sušina 91,86 %) a spočítána výtěžnost. Variabilita odrůdy se odráží ve vzhledu a chuti vyrobené šťávy a sušených kousků. Některé odrůdy a hybridy nedosahují kvality pro konzumaci čerstvého ovoce, ale mají dobré vlastnosti pro zpracování a výsledný produkt má vynikající senzorické vlastnosti. Výsledek byl prezentován formou posteru a článku ve sborníku na konferenci Ingrovy dny - XLV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin.

  • Název v anglickém jazyce

    Variabilita genotypů jablek pro zpracování

  • Popis výsledku anglicky

    Consumption of fresh fruit is very important for human health, even in the winter and spring. Fruit products can replace fresh fruit partially at a critical time of their unavailability. 140 samples of apple juice from 2016 and 2017 harvest years were created and evaluated in research realized by VŠÚO Holovousy. Juice were sensitively evaluated and measured solid soluble content, moisture content (respectively dry matter), pH and content of titratable acids and calculated yields. The average refraction was 13.24° Brix, the average moisture was 88.06 % (the dry matter was 11.93 %), the acidity was 3.63 g / l and pH was 3.49. 133 varieties and hybrids of apples were dried and evaluated from 2016 harvest year. The dried apples were sensitively evaluated, calculated yields and moisture content (respectively dry matter). The average moisture content was 8.12 % (dry matter 91.86 %). Variety variability is reflected in the appearance and taste of the produced juice and dried apple. Some varieties and hybrids do not achieve the quality for consumption of fresh fruit but they have good properties for processing and resulting product has excellent sensory properties. The result was presented in the form of a poster and an article in the conference Ingrovy dny - XLV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů