Variabilita genotypů jablek pro zpracování moštováním a sušením
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000041" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000041 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Variabilita genotypů jablek pro zpracování moštováním a sušením
Popis výsledku v původním jazyce
Zpracování ovoce má v ČR velkou tradici a poptávka opět sílí. Mezi nejčastější způsoby zpracování patří sušení, moštování, zavařování, mražení, pálení alkoholu a další. Jablka byla sklizena z výsadeb VŠÚO, uskladněna a vzorky byly postupně vyskladňovány a zpracovávány na ovocné produkty. U moštů byl změřen obsah pevných rozpustných látek (SSC), vlhkosti respektive sušiny, pH a obsah titrovatelných kyselin. Pro výrobu křížal byly sušeny plátky bez i včetně slupky. Po usušení byly vzorky namlety a byla stanovena vlhkost respektive sušina. V rámci VŠÚO Holovousy bylo vytvořeno a zhodnoceno 140 vzorků moštů jablek jednotlivých odrůd a novošlechtěnců. Vznikla tak velká škála vzorků s rozličnými parametry všech znaků. U souboru vzorků byla zjištěna průměrná hodnota 13,24 °Brix pro SSC. Přičemž nejnižší hodnota byla 9,97 °Brix pro genotyp HL 173A a nejvyšší 16,8 °Brix u HL 637. Prům. hodnota vlhkosti byla 88,06 % resp. sušiny 11,93 %. Nejnižší sušina 8,63 % resp. nejvíce vody (91,37 %) měla odrůda ´Mc Int. Wijczik´, naopak nejvyšší sušinu 16,28 %, měl genotyp HL 105. Největší rozptyl hodnot byl u titr. kyselosti (průměr 3,63 gramů kyselin na litr šťávy, minimální 0,54 g/l genotyp HL 173A, maximální 11,45 g/l ´Ametyst´). Ze sklizně 2016 bylo vyhodnoceno 133 vzorků sušených plátků jablek. Průměrná hodnota vlhkosti byla 8,12 %, přičemž nejnižší hodnota 6,14 % byla u odrůdy ´Pidi´ ve variantě bez slupky, nejvyšší byla 11,17 % u genotypu KUP 232/9 se slupkou. Jednotlivé odrůdy jablek se mezi sebou liší různými vlastnostmi. Tyto parametry čerstvých plodů se následně odrážejí i do kvality jablečných produktů. Proto se musí předem zvážit, k jakému účelu bude daná odrůda jablek využita. Výsledky byly prezentovány na konferenci VITATOX 2019 a vydán v tištěném sborníku s ISBN 978-80-7560-217-6
Název v anglickém jazyce
Variability of apple genotypes for juice production and drying
Popis výsledku anglicky
Fruit processing has a long tradition in the Czech Republic and demand is growing again. The most common processing methods include drying, juicing, preserving, freezing, burning alcohol, and more. The apples were harvested from the VSUO plantations, stored and the samples were gradually removed and processed into fruit products. For musts, the solids content (SSC), moisture and dry matter content, pH and titratable acid content were measured. Apple slices were dried with and without the skin. After drying, the samples were ground and the moisture or dry matter was determined. 140 samples of apple juice of individual varieties and new breeders were made and evaluated within the framework of VŠÚO Holovousy. This resulted in a large variety of samples with different parameters of all characters. An average value for SSC was 13.24 ° Brix. The lowest value was 9.97 ° Brix for HL 173A genotype and highest 16.8 ° Brix for HL 637.Average value of dry matter content was 11.93%. The lowest content of dry matter was 8.63% for variety ´Mc Int. Wijczik ', on the other hand, the highest dry matter content was 16.28%, it had the HL 105 genotype. Acidity had the largest range of results (average 3.63 grams of acid per lither of juice, minimum 0.54 g / l of genotype HL 173A, maximum 11.45 g / l of 'Amethyst'). 133 samples of dried apple slices were evaluated from the 2016 harvest. The average water content was 8.12%, with the lowest value of 6.14% for the 'Pidi' non skin variety, with the highest value of 11.17% for the KUP 232/9 genotype with the skin. The individual apple varieties differ in their characteristics. These fresh fruit parameters are then also reflected in the quality of apple products. Therefore, it must be considered in advance for what purpose the apple variety will be used. The results were presented at the conference VITATOX 2019 and published in the printed book of abstracts with ISBN 978-80-7560-217-6
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů