Vliv hmotnosti hlíz brambor na jejich chemické složení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915514" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915514 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv hmotnosti hlíz brambor na jejich chemické složení
Popis výsledku v původním jazyce
U odrůd brambor Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka ze sklizně r. 2017 bylo provedeno třídění na velikostní frakce o hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, > 240 g. Byly stanoveny obsah škrobu, sušina hlíz a v sušině pak obsah N, K, Ca, Mg. Nejvyšší průměrný obsah škrobu byl stanoven u odrůdy Noblesse (16,6 %) a nejnižší u odrůdy Gala (12,04 %). Nejvyšší škrobnatost u frakce LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g byla stanovena u odrůd Milva, Marabel, Sunita a Antonia. U odrůdy Gala, Noblesse a Julinka byla nejvyšší škrobnatost stanovena až u frakce > 240 g. U hlíz odrůdy Noblesse > 240 g byla stanovena nejvyšší škrobnatost (19,44 %). Nejvyšší průměrnou škrobnatost (14,86 %) vykazovaly hlízy hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, nejnižší pak byla u frakce 81 - 160 g (13,45 %). Nejvyšší obsah dusíku v sušině hlíz byl stanoven u hlíz (161 - 240 g) odrůdy Gala a nejnižší u frakce > 240 g odrůdy Noblesse (1,43 %). Odrůda Gala se vyznačovala v průměru nejvyšším obsahem K, Ca i Mg.
Název v anglickém jazyce
Influence of potato tubers weight on their chemical composition
Popis výsledku anglicky
The potato sorting on size fractions about weights of LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, > 240 g was carried out in the case of Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka varieties from the harvest in 2017. The content of starch, dry matter of tubers and the content of N, K, Ca, Mg in dry matter were determined. The highest average starch content was found out in Noblesse variety (16,6 %) and the lowest one in Gala variety (12,04 %). The highest starch content was determined in the fraction LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g in Milva, Marabel, Sunita and Antonia varieties. The highest starch content was determined in the fraction > 240 g in Gala, Noblesse and Julinka varieties. The highest starch content (19,44 %) was detected in the tubers of Noblesse variety. The highest average starch content (14,86 %) was showed in tubers about weight LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, the lowest one in the fraction of 81-160 g (13,45 %). The highest nitrogen content in the dry matter of the tubers was found out in the tubers (161 - 240 g) of Gala variety and the lowest in the fraction > 240 g of the Noblesse variety (1,43 %). Gala variety was characterized by the highest K, Ca and Mg content on average.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
202-209
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—