Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv hmotnosti hlíz brambor na jejich chemické složení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915514" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915514 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv hmotnosti hlíz brambor na jejich chemické složení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U odrůd brambor Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka ze sklizně r. 2017 bylo provedeno třídění na velikostní frakce o hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, &gt; 240 g. Byly stanoveny obsah škrobu, sušina hlíz a v sušině pak obsah N, K, Ca, Mg. Nejvyšší průměrný obsah škrobu byl stanoven u odrůdy Noblesse (16,6 %) a nejnižší u odrůdy Gala (12,04 %). Nejvyšší škrobnatost u frakce LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g byla stanovena u odrůd Milva, Marabel, Sunita a Antonia. U odrůdy Gala, Noblesse a Julinka byla nejvyšší škrobnatost stanovena až u frakce &gt; 240 g. U hlíz odrůdy Noblesse &gt; 240 g byla stanovena nejvyšší škrobnatost (19,44 %). Nejvyšší průměrnou škrobnatost (14,86 %) vykazovaly hlízy hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, nejnižší pak byla u frakce 81 - 160 g (13,45 %). Nejvyšší obsah dusíku v sušině hlíz byl stanoven u hlíz (161 - 240 g) odrůdy Gala a nejnižší u frakce &gt; 240 g odrůdy Noblesse (1,43 %). Odrůda Gala se vyznačovala v průměru nejvyšším obsahem K, Ca i Mg.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of potato tubers weight on their chemical composition

  • Popis výsledku anglicky

    The potato sorting on size fractions about weights of LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, &gt; 240 g was carried out in the case of Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka varieties from the harvest in 2017. The content of starch, dry matter of tubers and the content of N, K, Ca, Mg in dry matter were determined. The highest average starch content was found out in Noblesse variety (16,6 %) and the lowest one in Gala variety (12,04 %). The highest starch content was determined in the fraction LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g in Milva, Marabel, Sunita and Antonia varieties. The highest starch content was determined in the fraction &gt; 240 g in Gala, Noblesse and Julinka varieties. The highest starch content (19,44 %) was detected in the tubers of Noblesse variety. The highest average starch content (14,86 %) was showed in tubers about weight LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, the lowest one in the fraction of 81-160 g (13,45 %). The highest nitrogen content in the dry matter of the tubers was found out in the tubers (161 - 240 g) of Gala variety and the lowest in the fraction &gt; 240 g of the Noblesse variety (1,43 %). Gala variety was characterized by the highest K, Ca and Mg content on average.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    202-209

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku