Pevnost hlíz brambor a barva dužniny je určující z pohledu jejich potravinářského využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915507" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915507 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pevnost hlíz brambor a barva dužniny je určující z pohledu jejich potravinářského využití
Popis výsledku v původním jazyce
U odrůd brambor Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka ze sklizně r. 2017 bylo provedeno třídění na velikostní frakce o hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, > 240 g. Byla stanovena pevnost hlíz pomocí přístroje TIRA test (typ 27025), Německo a barva dužniny hlíz pomocí spektrofotometru Konica Minolta CM 3500d, Japonsko. Průkazně nejvyšší (p > 0,95) pevnost měly syrové hlízy odrůdy Antonia (10,23 N), nejnižší odrůdy Marabel a Noblesse (7,42 - 7,7 N). Po uvaření byla nejméně pevná (1,27 N) odrůda Sunita, odrůda Marabel pak měla texturu průkazně (p > 0,95) nejpevnější (1,89 N). Největší rozdíl v textuře mezi frakcemi jedné odrůdy byl stanoven u odrůdy Antonia (2,7 N). Po uvaření byly nejpevnější hlízy hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g. Průkazně (p > 0,95) nejtmavší dužninu měly před uvařením odrůdy Noblesse a Sunita (L*(D65) = 65,5 - 66). Po uvaření dužnina všech odrůd ztmavla. Průkazně nejnižší hodnoty (p > 0,95) byly stanoveny u odrůdy Sunita a Antonia (L*(D65) = 58,2 - 59,4). Nejtmavší (L*(D65) = 60,6) byla dužina hlíz frakce 161 - 240 g.
Název v anglickém jazyce
Strength of potato tubers and pulp colour are determinant from the perspective of their food use
Popis výsledku anglicky
The potato sorting was carried out on size fractions weighing LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81-160 g, 161-240 g, 240 g in Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka potato varieties from the harvest in 2017. The strength of potato tubers was measured with usage of TIRA test (type 27025), Germany, and pulp colour of tubers was determined with usage of spectrophotometer Konica Minolta CM 3500d, Japan. The confidentially highest strength (p > 0.95) was found out in the raw tubers of Antonia variety (10.23 N), the lowest one in Marabel and Noblesse varieties (7.42 - 7.7 N). After cooking, Sunita variety was the least firm (1.27 N), Marabel variety showed the confidentially (p > 0.95) strongest texture (1.89 N). The largest difference in texture between the fractions of one variety was determined in Antonia variety (2.7 N). After cooking, the strongest tubers were weighing LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g. Confidentially (p > 0.95) the darkest pulp was determined in Noblesse and Sunita varieties (L * (D65) = 65.5 - 66). After cooking, the pulp of all varieties got dark. Confidentially (p > 0.95) the lowest values were found out in Sunita and Antonia varieties (L * (D65) = 58.2 - 59.4). The pulp of the tubers of the fraction 161 - 240 g was the darkest (L * (D65) = 60.6).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
194-201
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—