Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pevnost hlíz brambor a barva dužniny je určující z pohledu jejich potravinářského využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915507" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915507 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pevnost hlíz brambor a barva dužniny je určující z pohledu jejich potravinářského využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U odrůd brambor Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka ze sklizně r. 2017 bylo provedeno třídění na velikostní frakce o hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81 - 160 g, 161 - 240 g, &gt; 240 g. Byla stanovena pevnost hlíz pomocí přístroje TIRA test (typ 27025), Německo a barva dužniny hlíz pomocí spektrofotometru Konica Minolta CM 3500d, Japonsko. Průkazně nejvyšší (p &gt; 0,95) pevnost měly syrové hlízy odrůdy Antonia (10,23 N), nejnižší odrůdy Marabel a Noblesse (7,42 - 7,7 N). Po uvaření byla nejméně pevná (1,27 N) odrůda Sunita, odrůda Marabel pak měla texturu průkazně (p &gt; 0,95) nejpevnější (1,89 N). Největší rozdíl v textuře mezi frakcemi jedné odrůdy byl stanoven u odrůdy Antonia (2,7 N). Po uvaření byly nejpevnější hlízy hmotnosti LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g. Průkazně (p &gt; 0,95) nejtmavší dužninu měly před uvařením odrůdy Noblesse a Sunita (L*(D65) = 65,5 - 66). Po uvaření dužnina všech odrůd ztmavla. Průkazně nejnižší hodnoty (p &gt; 0,95) byly stanoveny u odrůdy Sunita a Antonia (L*(D65) = 58,2 - 59,4). Nejtmavší (L*(D65) = 60,6) byla dužina hlíz frakce 161 - 240 g.

  • Název v anglickém jazyce

    Strength of potato tubers and pulp colour are determinant from the perspective of their food use

  • Popis výsledku anglicky

    The potato sorting was carried out on size fractions weighing LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g, 81-160 g, 161-240 g, 240 g in Gala, Noblesse, Milva, Marabel, Sunita, Antonia, Julinka potato varieties from the harvest in 2017. The strength of potato tubers was measured with usage of TIRA test (type 27025), Germany, and pulp colour of tubers was determined with usage of spectrophotometer Konica Minolta CM 3500d, Japan. The confidentially highest strength (p &gt; 0.95) was found out in the raw tubers of Antonia variety (10.23 N), the lowest one in Marabel and Noblesse varieties (7.42 - 7.7 N). After cooking, Sunita variety was the least firm (1.27 N), Marabel variety showed the confidentially (p &gt; 0.95) strongest texture (1.89 N). The largest difference in texture between the fractions of one variety was determined in Antonia variety (2.7 N). After cooking, the strongest tubers were weighing LESS-THAN OR EQUAL TO 80 g. Confidentially (p &gt; 0.95) the darkest pulp was determined in Noblesse and Sunita varieties (L * (D65) = 65.5 - 66). After cooking, the pulp of all varieties got dark. Confidentially (p &gt; 0.95) the lowest values were found out in Sunita and Antonia varieties (L * (D65) = 58.2 - 59.4). The pulp of the tubers of the fraction 161 - 240 g was the darkest (L * (D65) = 60.6).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    194-201

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku