Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozmnožování višně v podmínkách in vitro kultury

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000122" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000122 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rozmnožování višně v podmínkách in vitro kultury

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce byl výzkum technik sterilizace počátečního explantátu a následná in vitro kultivace tří odrůd višně ´Újfehértoi fürtös´, ´Vackova´ a ´Vítova´. Jako sterilizační činidlo byl využit chlorid rtuťnatý v koncentraci 0,15 %. Povrchová dezinfekce pomocí chloridu rtuťnatého dopadla u studovaných genotypů višně obecné úspěšně a zvolené chemické činidlo vykazovalo vysokou sterilizační účinnost. Po sterilizaci se vyskytovaly viditelné mikrobiální kontaminace pouze u 8 z celkového počtu 39 počátečního explantátu. U genotypu ´Újfehértoi fürtös´ na MS médiu koncentrací BAP 4 mg · l-1 byl dosažen nejvyšší koeficient množení 10,7. Nejnižší multiplikace v našich pokusech byla zaznamenána na MS médiu s nejnižší koncentrací BAP 1 mg · l-1 u odrůdy ´Vítova´, kde nedocházelo téměř k žádnému množení, a multiplikační koeficient byl roven 1,1. Vzhledem k rozdílným koeficientům multiplikace dosaženým v našich pokusech se prokázalo, že u višně je nutno provádět další výzkum in vitro množení až na úroveň jednotlivých genotypů.

  • Název v anglickém jazyce

    Propagation of sour cherry in in vitro culture conditions

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to develop suitable methods for sterilization of initial explants and in vitro cultivation of three sour cherry cultivars ´Újfehértoi fürtös´, ´Vackova´ and ´Vítova´. Mercuric chloride (0.15 %) was used as a sterilization solution. Surface disinfection has generally been successful in the studied sour cherries, and the selected chemical agent has shown high sterilization efficiency. After sterilization, only 8 out of a total of 39 initial explants showed visible microbial contamination. The highest multiplication rate 10.7 was noted for genotype ´Újfehértoi fürtös´ on MS medium with the BAP concentration 4 mg · l-1. The lowest multiplication in our experiments was recorded on MS medium with the lowest BAP concentration of 1 mg · l-1 for ´Vítova´, where almost no proliferation occurred, and the multiplication coefficient was 1.1. Due to the different multiplication coefficients achieved in our experiments, it has been shown that research of in vitro propagation is necessary up to the level of individual genotypes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    12-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus