Rozmnožování višně v podmínkách in vitro kultury
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000122" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000122 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozmnožování višně v podmínkách in vitro kultury
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce byl výzkum technik sterilizace počátečního explantátu a následná in vitro kultivace tří odrůd višně ´Újfehértoi fürtös´, ´Vackova´ a ´Vítova´. Jako sterilizační činidlo byl využit chlorid rtuťnatý v koncentraci 0,15 %. Povrchová dezinfekce pomocí chloridu rtuťnatého dopadla u studovaných genotypů višně obecné úspěšně a zvolené chemické činidlo vykazovalo vysokou sterilizační účinnost. Po sterilizaci se vyskytovaly viditelné mikrobiální kontaminace pouze u 8 z celkového počtu 39 počátečního explantátu. U genotypu ´Újfehértoi fürtös´ na MS médiu koncentrací BAP 4 mg · l-1 byl dosažen nejvyšší koeficient množení 10,7. Nejnižší multiplikace v našich pokusech byla zaznamenána na MS médiu s nejnižší koncentrací BAP 1 mg · l-1 u odrůdy ´Vítova´, kde nedocházelo téměř k žádnému množení, a multiplikační koeficient byl roven 1,1. Vzhledem k rozdílným koeficientům multiplikace dosaženým v našich pokusech se prokázalo, že u višně je nutno provádět další výzkum in vitro množení až na úroveň jednotlivých genotypů.
Název v anglickém jazyce
Propagation of sour cherry in in vitro culture conditions
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to develop suitable methods for sterilization of initial explants and in vitro cultivation of three sour cherry cultivars ´Újfehértoi fürtös´, ´Vackova´ and ´Vítova´. Mercuric chloride (0.15 %) was used as a sterilization solution. Surface disinfection has generally been successful in the studied sour cherries, and the selected chemical agent has shown high sterilization efficiency. After sterilization, only 8 out of a total of 39 initial explants showed visible microbial contamination. The highest multiplication rate 10.7 was noted for genotype ´Újfehértoi fürtös´ on MS medium with the BAP concentration 4 mg · l-1. The lowest multiplication in our experiments was recorded on MS medium with the lowest BAP concentration of 1 mg · l-1 for ´Vítova´, where almost no proliferation occurred, and the multiplication coefficient was 1.1. Due to the different multiplication coefficients achieved in our experiments, it has been shown that research of in vitro propagation is necessary up to the level of individual genotypes.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
12-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—