Zralost Gala Antaris II
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000166" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000166 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vsuo.cz/136/Software_a_technologie/" target="_blank" >http://www.vsuo.cz/136/Software_a_technologie/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zralost Gala Antaris II
Popis výsledku v původním jazyce
Software Zralost Gala Antaris II umožňuje neinvazivně určit parametry vnitřní kvality jablek odrůdy ´Gala´, konkrétně obsah pevných rozpustných látek, pevnost dužniny, kyselost a pH. Na základě těchto predikovaných hodnot software vyhodnotí celkovou kvalitu a zralost daného plodu. Software je vyvinut pro použití k přístroji typu NIR spektrometr s názvem Antaris II.
Název v anglickém jazyce
Ripeness Gala MicroPhazir
Popis výsledku anglicky
The Ripeness Gala Antaris II software allows non-invasive determination of the internal quality parameters of 'Gala' apples, namely soluble solid content, pulp firmness, acidity and pH. Based on these predicted values, the software evaluates the overall quality and maturity of fruit. The software has been developed for use with a NIR spectrometer called Antaris II.
Klasifikace
Druh
R - Software
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Zralost Gala Antaris II 1.0
Technické parametry
Software v sobě zahrnuje data získaná v průběhu let 2017-2019, která byla použita pro tvorbu kalibračních modelů. Pro každý zahrnutý parametr vnitřní kvality plodu (obsah pevných rozpustných látek, pevnost dužniny, kyselost a pH) je vytvořen vlastní kalibrační model s individuálním nastavením spektrálních rozsahů danému parametru na míru pro získání co nejpřesnějších závislostí. Software v sobě zahrnuje všechny 4 zmíněné kalibrační modely a díky tomu je v jednom kroku měření schopný vyexportovat do speciálně připraveného excelovského souboru všechny čtyři predikované parametry vnitřní kvality. Vzápětí software zpracuje na základě matematických a statistických funkcí predikované hodnoty a taktéž vyexportuje finální hodnocení daného měřeného jablka odrůdy ´Gala´ na stupnici 1/3/5 nebo-li excelentní/vyhovující/nevyhovující. Více informací je uvedeno ve Zkrácené technické dokumentaci dostupné na webových stránkách VŠÚO Holovousy s odkazem: http://www.vsuo.cz/136/Software_a_technologie/ Na výsledek je uzavřena Dohoda o využití výsledků se společností Nicolet CZ s.r.o., IČ 26422182, ze dne 9.5.2017. Dohoda byla za společnost Nicolet CZ s.r.o. uzavřena jednatelem společnosti RNDr. Jánem Pásztorem. Existence a funkčnost daného software byla potvrzena notářským zápisem s označením NZ19/2020 provedeným notářkou JUDr. Martinou Herzánovou ze dne 30.1.2020.
Ekonomické parametry
Hlavním přínosem je zejména zrychlení procesu měření a získání potřebných dat. S tím jde ruku v ruce i snížení nákladů nezbytných pro provedení analýz. Náklady na destruktivní rozbory (pevnost dužniny, refrakce, kyselost a pH) u 100 ks jablek, které se analýzami znehodnotí, prováděné pro výzkumné účely, je náklad cca 19 554 Kč. Pokud by byly zmíněné rozbory nabízené jako služba např. ovocnářům, za rozbory 100 ks jablek by zaplatili cca 27 560 Kč. Když by se pro určení parametrů kvality plodů využil zmíněný NIR spektrometr Antaris II, byly by výzkumné náklady cca 1768 Kč / 100 ks jablek, rozbory na objednání by byly cca 2214 Kč / 100 ks jablek. Navíc jsou takto změřená jablka nepoškozena a dají se nadále bez omezení konzumovat nebo zpracovat. Využitím této metody je tedy možné snížit náklady na rozbory cca o 90 %. Pokud tedy někdo analyzuje vzorky jablek daných odrůd ve velkém množství, vyplatí se použít tuto metodu, přestože je nutná větší počáteční investice.
IČO vlastníka výsledku
25271121
Název vlastníka
VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.