Determination of soluble solid content in apples using near infrared spectroscopy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000007" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1311.22 " target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1311.22 </a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1311.22 " target="_blank" >10.17660/ActaHortic.2021.1311.22 </a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of soluble solid content in apples using near infrared spectroscopy
Popis výsledku v původním jazyce
Near infrared (NIR) spectroscopy using both a laboratory spectrometer Antaris II and a handheld MicroPhazir spectrometers was applied to predict the soluble solids content in two apple varieties, ‘Gala’ and ‘Red Jonaprince’. A calibration model was designed from the NIR measurements that associated the results to the invasive analysis. A better coefficient of determination for calibration was observed for results obtained with the Antaris II instrument compared with the MicroPhazir. The highest coefficient of determination R2=0.9659 (RMSECV = 0.432) for calibration was found for variety ‘Gala’ using Antaris II. It contrasted with the worst value of the coefficient R2 = 0.4760 (RMSECV = 0.677) for calibration calculated for variety ‘Red Jonaprince’ using the MicroPhazir instrument.
Název v anglickém jazyce
Determination of soluble solid content in apples using near infrared spectroscopy
Popis výsledku anglicky
Near infrared (NIR) spectroscopy using both a laboratory spectrometer Antaris II and a handheld MicroPhazir spectrometers was applied to predict the soluble solids content in two apple varieties, ‘Gala’ and ‘Red Jonaprince’. A calibration model was designed from the NIR measurements that associated the results to the invasive analysis. A better coefficient of determination for calibration was observed for results obtained with the Antaris II instrument compared with the MicroPhazir. The highest coefficient of determination R2=0.9659 (RMSECV = 0.432) for calibration was found for variety ‘Gala’ using Antaris II. It contrasted with the worst value of the coefficient R2 = 0.4760 (RMSECV = 0.677) for calibration calculated for variety ‘Red Jonaprince’ using the MicroPhazir instrument.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta Horticulturae
ISBN
—
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
169-177
Název nakladatele
ISHS
Místo vydání
Leuven
Místo konání akce
Molfetta, Italy
Datum konání akce
1. 1. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—