Určování vnitřní kvality a zralosti jablek metodou NIR spektrometrie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000110" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000110 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Určování vnitřní kvality a zralosti jablek metodou NIR spektrometrie
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vytvoření neinvazivní a rychlé metody pro určování zralosti jablek pomocí NIR spektrometrie, což je spektrometrie pracující v oblasti blízkého infračerveného záření. Během prvního roku pokusu (sklizeň 2017) bylo proměřeno a analyzováno více než 1200 kusů jablek odrůd ´Gala´, ´Red Jonaprince´ a ´Jonagored´. Všechna testovaná jablka byla proměřena na dvou NIR spektrometrech Antaris II a MicroPhazir a byly u nich provedeny invazivní rozbory pro určení vnitřní kvality. Z těchto dat byly vybudovány kalibrační modely, které ukazují výrazně lepší výsledky (výše determinačního koeficientu a RPD faktoru) pro přístroj Antaris II oproti výsledkům přístroje MicroPhazir. Kvalita modelů se výrazně neliší mezi jednotlivými odrůdami. Nicméně nejlepší výsledky u obou přístrojů ukazuje model pro stanovení obsahu pevných rozpustných látek (neboli refraktometrická sušina, zkráceně refrakce). Výše determinačních koeficientů (R2) u odrůdy ´Gala´ pro přístroj Antaris II je 0,966 a pro přístroj MicroPhazir 0,69, což je nejvyšší hodnota ze všech parametrů pro tento přístroj. Z těchto dat lze konstatovat vhodnost NIR spektrometrie pro určování vnitřní kvality jablek. Následně bude navazovat i určování zralosti jednotlivých plodů. Tento článek byl publikován v periodiku Zahradnictví s dedikací: Šubrtová, M., V. Danková a P. Suran. Určování vnitřní kvality a zralosti jablek metodou NIR spektrometrie.
Název v anglickém jazyce
Determination of the internal quality and maturity of apples by NIR spectroscopy
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to develop a non-invasive and fast method for determination the maturity degree of apples by NIR spectroscopy, which means near-infrared spectroscopy. In the first year of the experiment (harvest 2017), were measured and analyzed more than 1200 apples of varieties 'Gala', 'Red Jonaprince' and 'Jonagored'. All tested apples were measured on two NIR spectrometers called Antaris II and MicroPhazir and the invasive analysis were also performed to determine their internal quality. From these data, calibration models have been modeled which show significantly better results (the coefficient of determination and RPD factor) for Antaris II compared to the results of the MicroPhazir. The quality of the models weren´t significantly different between apple varieties. However, the best results were shown for both spectrometers in the model of determining the soluble solid content (refraction). The coefficients of determination (R2) for Antaris II of apple variety 'Gala' was 0.966 and MicroPhazir was 0.69, which was the highest value of all parameters for this machine. From these data it can be state the suitability of NIR spectrometry to determine the internal quality of apples. Next, it will continuous by the determination of the maturity degree of apples.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
58-62
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—