Zralost Gala MicroPhazir
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000167" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000167 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vsuo.cz/136/Software_a_technologie/" target="_blank" >http://www.vsuo.cz/136/Software_a_technologie/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zralost Gala MicroPhazir
Popis výsledku v původním jazyce
Software Zralost Gala MicroPhazir umožňuje neinvazivně určit parametry vnitřní kvality jablek odrůdy ´Gala´, konkrétně obsah pevných rozpustných látek, pevnost dužniny, kyselost a pH. Na základě těchto predikovaných hodnot software vyhodnotí celkovou kvalitu a zralost daného plodu. Software je vyvinut pro použití k přenosnému přístroji typu NIR spektrometr s názvem MicroPhazir.
Název v anglickém jazyce
Ripeness Gala MicroPhazir
Popis výsledku anglicky
The Ripeness Gala MicroPhazir software allows non-invasive determination of the internal quality parameters of 'Gala' apples, namely soluble solid content, pulp firmness, acidity and pH. Based on these predicted values, the software evaluates the overall quality and maturity of fruit. The software has been developed for use with a portable NIR spectrometer called MicroPhazir.
Klasifikace
Druh
R - Software
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Zralost Gala MicroPhazir 1.0
Technické parametry
Software v sobě zahrnuje data získaná v průběhu let 2017-2019, která byla použita pro tvorbu kalibračních modelů. Pro každý zahrnutý parametr vnitřní kvality plodu (obsah pevných rozpustných látek, pevnost dužniny, kyselost a pH) je vytvořen vlastní kalibrační model s individuálním nastavením spektrálních rozsahů danému parametru na míru pro získání co nejpřesnějších závislostí. Pro získání výsledného hodnocení plodu je nutné postupně změřit všechny čtyři parametry kvality a vždy predikovanou hodnotu opsat z displaye do příslušné buňky pro tyto účely upraveného excelovského souboru. Vzápětí je na základě matematických a statistických funkcí z opsaných predikovaných hodnot zobrazeno finální hodnocení daného měřeného jablka odrůdy ´Gala´ na stupnici 1/3/5 nebo-li excelentní/vyhovující/nevyhovující. Více informací je uvedeno ve Zkrácené technické dokumentaci dostupné na webových stránkách VŠÚO Holovousy s odkazem: http://www.vsuo.cz/136/Software_a_technologie/ Na výsledek je uzavřena Dohoda o využití výsledků se společností RMI, s.r.o., IČ 25288083, ze dne 9.5.2017. Dohoda byla za společnost RMI, s.r.o. uzavřena jednatelem společnosti Doc. Tomášem Černohorským Existence a funkčnost daného software byla potvrzena notářským zápisem s označením NZ20/2020 provedeným notářkou JUDr. Martinou Herzánovou ze dne 30.1.2020.
Ekonomické parametry
Hlavním přínosem je zejména zrychlení procesu měření a získání potřebných dat. S tím jde ruku v ruce i snížení nákladů nezbytných pro provedení analýz. Náklady na destruktivní rozbory (pevnost dužniny, refrakce, kyselost a pH) u 100 ks jablek, které se analýzami znehodnotí, prováděné pro výzkumné účely, je náklad cca 19 554 Kč. Pokud by byly zmíněné rozbory nabízené jko služba např. ovocnářům, za rozbory 100 ks jablek by zaplatili cca 27 560 Kč. Když by se pro určení parametrů kvality plodů využil zmíněný NIR spektrometr MicroPhazir, byly by výzkumné náklady cca 2071 Kč / 100 ks jablek, rozbory na objednání by byly cca 2634 Kč / 100 ks jablek. Navíc jsou takto změřená jablka nepoškozena a dají se nadále bez omezení konzumovat nebo zpracovat. Využitím této metody je tedy možné snížit náklady na rozbory cca o 90 %. Pokud tedy někdo analyzuje vzorky jablek daných odrůd ve velkém množství, vyplatí se použít tuto metodu, přestože je nutná větší počáteční investice.
IČO vlastníka výsledku
25271121
Název vlastníka
VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.