Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nedestruktivní určování parametrů kvality jablek pdrůdy ´Red Jonaprince´ pomocí blízké infračervené spektrometrie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000130" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000130 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nedestruktivní určování parametrů kvality jablek pdrůdy ´Red Jonaprince´ pomocí blízké infračervené spektrometrie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spektrometrie v blízké infračervené oblasti spektra může být použita i pro účely určování kvality ovoce. Lze ji na příklad využít pro nedestruktivní určování obsahu pevných rozpustných látek, pevnosti dužniny, pH a obsahu kyselin u jablek odrůdy ´Red Jonaprince´. Ze spektrálních dat a hodnot získaných klasickými destruktivními metodami jsme vytvořili kalibrační modely pro následné neinvazivní měření. Bylo prokázáno, že použití laboratorního přístroje Antaris II poskytuje přesnější výsledky. Přístroj MicroPhazir je značně méně přesný, ale jeho výhoda spočívá v mobilnosti a možnosti orientačního měření v terénu. Nejvyšší získaný determinační koeficient, konkrétně R2 = 0,960, byl získán s použitím modelu pro stanovení pevných rozpustných látek přístrojem Antaris II. Naopak nejméně přesnou metodou bylo stanovení pevnosti dužniny přístrojem MicroPhazir s determinačním koeficientem 0,361.

  • Název v anglickém jazyce

    Non-destructive determination of apple quality parameters of variety ´Red Jonaprince´ using near infrared spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    Near-infrared spectroscopy can be also to determine the quality of fruits. We used it for non-destructive determination of soluble solid content, flesh firmness, pH, and acid content of apples of the variety 'Red Jonaprince'. The spectral data and values obtained by classical destructive methods were used to create calibration models for non-invasive measurements. The use of the laboratory instrument Antaris II produced more accurate results. In contrast, the MicroPhazir instrument is considerably less accurate, but its advantages are mobility and field measurement capability. The best determination coefficient R2 = 0,960 was obtained with the Antaris II for soluble solid content model. On the other hand, the least accurate was the determination of flesh firmness using MicroPhazir, featuring a determination coefficient of only 0,361.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    26

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    177–188

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus