Nedestruktivní určování parametrů kvality jablek pdrůdy ´Red Jonaprince´ pomocí blízké infračervené spektrometrie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000130" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000130 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nedestruktivní určování parametrů kvality jablek pdrůdy ´Red Jonaprince´ pomocí blízké infračervené spektrometrie
Popis výsledku v původním jazyce
Spektrometrie v blízké infračervené oblasti spektra může být použita i pro účely určování kvality ovoce. Lze ji na příklad využít pro nedestruktivní určování obsahu pevných rozpustných látek, pevnosti dužniny, pH a obsahu kyselin u jablek odrůdy ´Red Jonaprince´. Ze spektrálních dat a hodnot získaných klasickými destruktivními metodami jsme vytvořili kalibrační modely pro následné neinvazivní měření. Bylo prokázáno, že použití laboratorního přístroje Antaris II poskytuje přesnější výsledky. Přístroj MicroPhazir je značně méně přesný, ale jeho výhoda spočívá v mobilnosti a možnosti orientačního měření v terénu. Nejvyšší získaný determinační koeficient, konkrétně R2 = 0,960, byl získán s použitím modelu pro stanovení pevných rozpustných látek přístrojem Antaris II. Naopak nejméně přesnou metodou bylo stanovení pevnosti dužniny přístrojem MicroPhazir s determinačním koeficientem 0,361.
Název v anglickém jazyce
Non-destructive determination of apple quality parameters of variety ´Red Jonaprince´ using near infrared spectroscopy
Popis výsledku anglicky
Near-infrared spectroscopy can be also to determine the quality of fruits. We used it for non-destructive determination of soluble solid content, flesh firmness, pH, and acid content of apples of the variety 'Red Jonaprince'. The spectral data and values obtained by classical destructive methods were used to create calibration models for non-invasive measurements. The use of the laboratory instrument Antaris II produced more accurate results. In contrast, the MicroPhazir instrument is considerably less accurate, but its advantages are mobility and field measurement capability. The best determination coefficient R2 = 0,960 was obtained with the Antaris II for soluble solid content model. On the other hand, the least accurate was the determination of flesh firmness using MicroPhazir, featuring a determination coefficient of only 0,361.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
26
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
177–188
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—