Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of quality parameters of apple juice of variety ´Golden Delicious´ using two types of Near Infrared spectrometers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000022" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000022 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2021 " target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15414/2021 </a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2021 " target="_blank" >10.15414/2021 </a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of quality parameters of apple juice of variety ´Golden Delicious´ using two types of Near Infrared spectrometers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soluble solid content (SSC) and moisture prediction using near infrared spectroscopy was carried out with juice of apple variety ´Golden Delicious´ harvested in six different locations in Czech Republic during the years 2018 to 2020. Near infrared spectroscopy (NIRS) using both a laboratory spectrometer Antaris II and a handheld MicroPhazir spectrometer were used to create calibration models to each quality parameter. Four individual calibration models were designed using samples harvested in season 2018. We tested 114 samples with NIRS Antaris II and 71 samples with MicroPhazir. We also develop internal cross validation using these samples. Total 50 samples from seasons 2019 and 2020 were used to external cross validation. The highest coefficient of determination of calibration R2 = 0.995 and ratio of prediction to deviation RPD = 3.751 were found for soluble solid content prediction using spectrometer Antaris II. All our results exhibited R2 and RPD exceeding 0.90 and 2.3, respectively, thus confirming good prediction of SSC and moisture using the near infrared spectroscopy.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of quality parameters of apple juice of variety ´Golden Delicious´ using two types of Near Infrared spectrometers

  • Popis výsledku anglicky

    Soluble solid content (SSC) and moisture prediction using near infrared spectroscopy was carried out with juice of apple variety ´Golden Delicious´ harvested in six different locations in Czech Republic during the years 2018 to 2020. Near infrared spectroscopy (NIRS) using both a laboratory spectrometer Antaris II and a handheld MicroPhazir spectrometer were used to create calibration models to each quality parameter. Four individual calibration models were designed using samples harvested in season 2018. We tested 114 samples with NIRS Antaris II and 71 samples with MicroPhazir. We also develop internal cross validation using these samples. Total 50 samples from seasons 2019 and 2020 were used to external cross validation. The highest coefficient of determination of calibration R2 = 0.995 and ratio of prediction to deviation RPD = 3.751 were found for soluble solid content prediction using spectrometer Antaris II. All our results exhibited R2 and RPD exceeding 0.90 and 2.3, respectively, thus confirming good prediction of SSC and moisture using the near infrared spectroscopy.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Bezpečnost a kontrola potravin

  • ISBN

    978-80-552-2353-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    105-113

  • Název nakladatele

    Slovenská Polnohospodárská Univerzita

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    1. 1. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku