Evaluation of internal quality of apple selections and cultivars bred in Holovousy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000012" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1307.66" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1307.66</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1307.66" target="_blank" >10.17660/ActaHortic.2021.1307.66</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of internal quality of apple selections and cultivars bred in Holovousy
Popis výsledku v původním jazyce
Evaluation of the internal quality parameters of new apple genotypes is an important step in selection and registration the new excellent cultivars. The overall taste of apples largely consists of the ratio of sweetness and acidity. Therefore, the soluble solid content, acidity, flesh firmness, and the pH value are most often monitored. In this study, parameters of internal quality in the new breeding selections HL 32, HL 1579, HL 2010, HL 1592, HL 2350, HL 53, HL 1304, and the cultivars ‘Julia’, ‘Judita’, ‘Rubinstep’, ‘Rucla’, ‘Reluga’, ‘Lady Silvia’, ‘Andera’, ‘Artiga’, ‘Fragrance’ and ‘Meteor’, that were bred in the Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy Ltd., have been determined. Since the quality of apple genotypes varies from year to year depending on climatic conditions, the same apple cultivars were repeatedly harvested, and evaluated for consumer maturity in the years 2016, 2017, and 2018.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of internal quality of apple selections and cultivars bred in Holovousy
Popis výsledku anglicky
Evaluation of the internal quality parameters of new apple genotypes is an important step in selection and registration the new excellent cultivars. The overall taste of apples largely consists of the ratio of sweetness and acidity. Therefore, the soluble solid content, acidity, flesh firmness, and the pH value are most often monitored. In this study, parameters of internal quality in the new breeding selections HL 32, HL 1579, HL 2010, HL 1592, HL 2350, HL 53, HL 1304, and the cultivars ‘Julia’, ‘Judita’, ‘Rubinstep’, ‘Rucla’, ‘Reluga’, ‘Lady Silvia’, ‘Andera’, ‘Artiga’, ‘Fragrance’ and ‘Meteor’, that were bred in the Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy Ltd., have been determined. Since the quality of apple genotypes varies from year to year depending on climatic conditions, the same apple cultivars were repeatedly harvested, and evaluated for consumer maturity in the years 2016, 2017, and 2018.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta Horticulturae, XV EUCARPIA Symposium on Fruit Breeding and Genetics
ISBN
—
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
435-440
Název nakladatele
ISHS
Místo vydání
Leuven
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000948137200065