Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Alternativní metody konzervace ovocných dřevin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000040" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000040 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Alternativní metody konzervace ovocných dřevin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Genofondy ovocných dřevin jsou rutinně uchovávány v trz.genových bankách a to základní metodou ex situ. U ovocných dřevin se však nabízí i další možnosti jejich konzervace. Jednak je to uchování genotypů přímo na místě jejich růstu či výskytu v přírodních lokalitách tj. na místech jejich dlouhodobého a tradičního pěstování. Ne zřídkakdy se jedná o planě rostoucí druhy botanického původu, ale i o tzv.polokulturní druhy, tato metoda dostala označení in situ. Společně s metodou on farm ,která je pro ovocné druhy velmi vhodná získávají tyto metody konzervace velké obliby a to nejen mezi kurátory kolekcí, ale i pro širokou škálu majitelů z pohledu vlastnických vztahů (soukromníci, obce, stát, Správa ochrany přírody, národní parky atd.). Vinař-sadař. 2021, (5): 52–53. ISSN 1804-3054.

  • Název v anglickém jazyce

    Alternative methods of fruit tree species preservation

  • Popis výsledku anglicky

    Gene resources of fruit species are routinely preserved in gene banks by the ex situ method. In the case of fruit trees, however, there are other possibilities for their conservation. It is the preservation of genotypes directly at the place of their growth or occurrence in natural localities, ie at the places of their long-term and traditional cultivation. Not infrequently, these are wild species of botanical origin, but also so-called semi-cultural species, this method was given the designation in situ. Together with the on farm method, which is very suitable for fruit species, these conservation methods are gaining great popularity not only among the curators of collections, but also for a wide range of owners in terms of ownership (private individuals, municipalities, state, nature conservation administration, national parks, etc.). Vinař-sadař. 2021, (5): 52–53. ISSN 1804-3054.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů