Polyfenoly a antioxidační aktivita meruněk s ohledem na skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000008" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000008 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2022/05/Bilkova-VPO-28_1_22.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2022/05/Bilkova-VPO-28_1_22.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polyfenoly a antioxidační aktivita meruněk s ohledem na skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Meruňky stejně jako další ovoce obsahují celou řadu prospěšných látek pro lidský organismus, významnou skupinu z nich tvoří fenolické látky. Validovaná metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie s detektorem používajícím diodové pole byla využita pro srovnání obsahu fenolických látek v čerstvém ovoci a po 20 dnech skladování v 1-methylcyklopropenu. Ve vzorcích byly kvantifikovány 4 fenolické látky, a to kyselina chlorogenová, katechin, epikatechin a rutin. Ke změnám obsahu sledovaných látek rovněž docházelo během skladování. Byly porovnávány vzorky plodů meruněk, u nichž byly použity přípravky na ochranu rostlin se vzorkem bez postřiku pesticidů. Byl rovněž změřen celkový polyfenolický profil použitím metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s detekcí CoulArray™. Výsledky získané z obou měřících metod jsou porovnatelné a vzájemně spolu korelují z hlediska obsahů jednotlivých fenolických látek.
Název v anglickém jazyce
Polyphenols and antioxidation activity of apricots with regard to storage
Popis výsledku anglicky
Apricots and other fruits contain a number of beneficial substances, a significant group of those compounds are phenolic substances. The validated method of high performance liquid chromatography with diode array detector was used to compare the content of phenolic substances in fresh material and after 20 days of storage in 1-methylcyclopropene. Four substances, namely chlorogenic acid, catechin, epicatechin, and rutin, were quantified in the samples. The contents also changed during storage. Furthermore, samples in which plant protection products were used were compared with a sample with no treatment. The overall polyphenolic profile was also determined using the liquid chromatography method with CoulArray™ detector. The results obtained using both methods were comparable and correlated well with each other in terms of the contents of individual phenolic substances.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
29–37
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—