In vitro množení ovocných druhů pod LED liniovým osvětlením
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000020" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
In vitro množení ovocných druhů pod LED liniovým osvětlením
Popis výsledku v původním jazyce
V posledních letech se v oblasti in vitro kultivace rostlin prosazují LED zdroje osvětlení. Důvodem je nižší spotřeba energie, zdravotní nezávadnost či široká nabídka spektrálních variant. Cílem této práce bylo testování vlivu tří typů liniových průmyslových LED svítidel, a to jednoho trubicového zdroje a dvou krytých pásků s LED body, na in vitro kultury jabloně a meruňky. Při multiplikaci odrůdy jabloně Golden Delicious a kořenění odrůdy meruňky Kompakta na agarovém živném médiu Murashige & Skoog se v zásadě osvědčily všechny studované varianty. Nejlepších výsledků multiplikace bylo u jabloně dosaženo při použití 6-benzylaminopurinu v koncentraci 4 mg/l, multiplikační koeficienty činily pod jednotlivými svítidly 2,70; 3,38 a 2,30. Meruňka na médiu s 5 mg/l kyseliny 1-naftyloctové kořenila ve dvou LED světelných variantách ze 100 %, v jedné variantě z 88 %.
Název v anglickém jazyce
In vitro propagation of fruit species under LED line lighting
Popis výsledku anglicky
In the recent years, LED lighting technology has become popular in the field of in vitro plant cultures because of low energy consumption, non-toxicity, and wide range of spectral modes. The aim of this work was to test three types of industrial line LED lighting, i.e., one tubular source and two covered LED strips, and their effect on apple and apricot in vitro cultures. Generally, all three LED variants have proven to be suited for the Golden Delicious apple cultivar multiplication and the Kompakta apricot cultivar rooting on Murashige & Skoog agar growth medium. The best multiplication results for apple trees were obtained when 4 mg/l of 6-benzylaminopurine was used. The multiplication coefficients for the three lighting variants reached 2.70, 3.38, and 2.30. Percentage of rooted apricot trees on medium containing 5 mg/l of 1-naphthylacetic acid was 100, 100, and 88 % for the three variants of LED lighting.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
54-56
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—