Kalibrační model pro určování zralosti plodů jabloní odrůd ´Gala´ a ´Red Jonaprince´ pro přístroj Antaris II
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000133" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000133 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kalibrační model pro určování zralosti plodů jabloní odrůd ´Gala´ a ´Red Jonaprince´ pro přístroj Antaris II
Popis výsledku v původním jazyce
Software je založený na principu nedestruktivního měření vnitřní kvality jablek pomocí NIR spektrometrie (near infra-red spectroscopy). Tato metoda pracuje s paprskem světla spadajícího do blízké infračervené oblasti spektra. Na základě rozborů jablek pomocí standardních destruktivních metod byly vytvořeny individuální kalibrační modely pro stanovení pevnosti dužniny (penetrace), obsahu pevných rozpustných látek (refrakce), množství titrovatelných kyselin (kyselost), byla změřena hodnota pH a na stupnici s rozsahem 1 – 10 určeno množství škrobu dle Lugolova testu. Každý z těchto vytvořených kalibračních modelů dokáže nedestruktivně určit hodnotu příslušného parametru kvality pro danou odrůdu. A na základě statistických a matematických výpočtů je tento souhrnný software schopen predikovat pro obě sledované odrůdy jablek jednotlivé parametry vnitřní kvality plodů.
Název v anglickém jazyce
Calibration model for determining the ripeness of apple fruits of the varieties 'Gala' and 'Red Jonaprince' for the Antaris II device
Popis výsledku anglicky
The software is based on the principle of non-destructive measurement of the internal quality of apples using NIR spectrometry (near infrared spectroscopy). This method works with a beam of light belonging into the near-infrared region of the spectrum. Based on analyzes of apples using standard destructive methods, individual calibration models were created to determine pulp strength (penetration), the content of solid soluble substances (refraction), the amount of titratable acids (acidity), the pH value was measured and the amount determined on a scale with a range of 1-10 starch according to Lugol's test. Each of these created calibration models can non-destructively determine the value of the relevant quality parameter for a given variety. And on the basis of statistical and mathematical calculations, this comprehensive software is able to predict the individual parameters of the internal quality of the fruit for both monitored apple varieties.
Klasifikace
Druh
R - Software
CEP obor
—
OECD FORD obor
10201 - Computer sciences, information science, bioinformathics (hardware development to be 2.2, social aspect to be 5.8)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910165" target="_blank" >QK1910165: Moderní postupy v závlahovém režimu ovocných dřevin v podmínkách vodního deficitu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Sucho Gala, Red Jonaprince NIR
Technické parametry
Software v sobě zahrnuje data získaná v průběhu let 2019-2022 a zahrnuje i data sbíraná z jednotlivých variant závlahy a tato kombinovaná data byla použita pro tvorbu kalibračních modelů. Pro každý zahrnutý parametr vnitřní kvality plodu (obsah pevných rozpustných látek, pevnost dužniny, kyselost a pH) je vytvořen vlastní kalibrační model s individuálním nastavením spektrálních rozsahů danému parametru na míru pro získání co nejpřesnějších závislostí. Software v sobě zahrnuje všechny 4 zmíněné kalibrační modely a díky tomu je v jednom kroku měření schopný vyexportovat do speciálně připraveného excelovského souboru všechny čtyři predikované parametry vnitřní kvality. Vzápětí software zpracuje na základě matematických a statistických funkcí predikované hodnoty a taktéž vyexportuje finální hodnocení daného měřeného jablka odrůdy ´Gala´ a ´Red Jonaprince´. Více informací je uvedeno v technické dokumentaci dostupné na webových stránkách VŠÚO Holovousy.
Ekonomické parametry
Hlavním přínosem je zejména zrychlení procesu měření a získání potřebných dat. S tím jde ruku v ruce i snížení nákladů nezbytných pro provedení analýz. Náklady na destruktivní rozbory (pevnost dužniny, refrakce, kyselost a pH) u 100 ks jablek, které se analýzami znehodnotí, prováděné pro výzkumné účely, je náklad cca 19 554 Kč. Pokud by byly zmíněné rozbory nabízené jako služba např. ovocnářům, za rozbory 100 ks jablek by zaplatili cca 27 560 Kč. Když by se pro určení parametrů kvality plodů využil zmíněný NIR spektrometr Antaris II, byly by výzkumné náklady cca 1768 Kč / 100 ks jablek, rozbory na objednání by byly cca 2214 Kč / 100 ks jablek. Navíc jsou takto změřená jablka nepoškozena a dají se nadále bez omezení konzumovat nebo zpracovat. Využitím této metody je tedy možné snížit náklady na rozbory cca o 90 %. Pokud tedy někdo analyzuje vzorky jablek daných odrůd ve velkém množství, vyplatí se použít tuto metodu, přestože je nutná větší počáteční investice.
IČO vlastníka výsledku
25271121
Název vlastníka
VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.