Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti stanovení vnitřní kvality jablek pomocí NIR spektroskopie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000045" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000045 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti stanovení vnitřní kvality jablek pomocí NIR spektroskopie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    NIR spektroskopii nebo-li spektroskopické stanovení za pomoci paprsku světla náležejícího svými vlnovými délkami do oblasti blízkého infračerveného záření je možné využít k analýzám a stanovením různých parametrů v různých matricích napříč obory. V rámci tohoto výzkumu bylo testováno využití FT-NIR spektrometrie (spektrometrie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací) pro stanovení vnitřní kvality plodů ovoce, konkrétně jablek. Do testovaných parametrů bylo zahrnuto stanovení refraktometrické sušiny, penetrace a množství kyselin obsažených v jednotlivých plodech. Všechny měřené vzorky jablek pocházely z pokusných výsadeb VŠÚO Holovousy a jednalo se jak o již uznané odrůdy, tak i o novošlechtění, aby bylo pokryto široké spektrum genotypů a vlastností jablek. Všechny výše zmíněné parametry vnitřní kvality plodů byly proměřeny pomocí FT-NIR spektrometru a následně k nim byla provedena standardní destruktivní analýza. Měření refraktometrické sušiny bylo provedeno pomocí refraktometru, stanovení pevnosti dužniny pomocí stolního penetrometru a stanovení kyselin titračně s pH elektrodou. Získané kalibrační modely jsou charakterizovány korelačními koeficienty pro jednotlivé parametry. Korelační koeficient (R2) pro stanovení penetrace byl 0,8659, pro refraktometrickou sušinu 0,9385 a pro stanovení množství kyselin 0,8421. Cílem pokusu bylo vyvinout kalibrační modely a ověřit, zda je pomocí FT-NIR spektrometrie možné nedestruktivně měřit vnitřní kvalitu plodů. Níže uvedené výsledky ukazují, že metoda je využitelná i v této oblasti a lze ji využívat pro výzkum kvality ovoce.

  • Název v anglickém jazyce

    Options to determinate internal quality of apples by using NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    NIR spectroscopy means spectroscopic determination by a ray of light belonging to its near-infrared light wavelengths. It can be used to analyze and determine different parameters in different matrices across disciplines. In this research was tested the use of FT-NIR spectrometry (near-infrared spectrometry with Fourier transform) for the determination of the internal quality of fruit, namely apples. The tested parameters included the determination of soluble solid content, fruit firmness and the amount of acids contained in the individual fruits. All measured samples of apples came from the plantations of VŠÚO Holovousy. There were evaluated both recognized varieties and new-breedings to cover a wide range of genotypes and apple characteristics. All of the aforementioned internal fruit quality parameters were measured with using the FT-NIR spectrometer and subsequently standard destructive analysis were performed. Measurement of soluble solid content was made by refractometer, determination of flesh firmness was measured by a table penetrometer and content of acids by titrator with the pH electrode. The obtained calibration models are characterized by correlation coefficient for the individual parameters.The accuracy of the individual calibration models obtained are given in the form of correlation coefficients for the individual methods. The correlation coefficient (R2) for fruit firmness determination was 0.8659, for the soluble solid content 0.9385 and for the determination of the acidity value 0.8421. The aim of the experiment was to develop calibration models to verify whether FT-NIR spectrometry is competent of on-destructive measurement of internal quality of fruit.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    25

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    187-198

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus