Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti využití metody NIR spektrometrie pro stanovení vnitřní kvality jablek odrůdy ´Gala´nedestruktivní metodou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000069" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000069 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti využití metody NIR spektrometrie pro stanovení vnitřní kvality jablek odrůdy ´Gala´nedestruktivní metodou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci tohoto výzkumu bylo testováno využití FT-NIR spektrometrie (spektrometrie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací) pro stanovení vnitřní kvality jablek, konkrétně odrůdy ´Gala´. Byly testovány následující parametry: refraktometrická sušina, pevnost dužniny, množství kyselin a pH. Všechny měřené vzorky jablek pocházely z výsadeb VŠÚO Holovousy. Vzorky byly proměřeny pomocí FT-NIR spektrometru a následně byla provedena standardní destruktivní analýza. Získané kalibrační modely jsou charakterizovány korelačními koeficienty a RPD faktorem pro jednotlivé parametry. Korelační koeficient (R2) pro stanovení penetrace byl 0.9458 s RPD faktorem 2.1316, pro refraktometrickou sušinu R2 0.9709 s RPD 3.5143, pro stanovení množství kyselin R2 0.8429 a RPD 1.4881, pro stanovení pH R2 0.8128 a RPD 1.5699. Nejlepšího kalibračního modelu bylo dosaženo u stanovení množství refraktometrické sušiny. Získané výsledky představují slibný potenciál, avšak bylo by nutné kalibrační soubory rozšířit o větší množství vzorků a zahrnout i meziroční variabilitu.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities of using the non-destructive NIR spectroscopy for determining the internal quality of ´Gala´ apples

  • Popis výsledku anglicky

    NIR spectroscopy means spectroscopic determination by a ray of light belonging to its near-infrared light wavelengths. In this research was tested the use of FT-NIR spectroscopy (near-infrared spectroscopy with Fourier transform) for the determination of the internal quality of apples, namely variety ´Gala´, coming from the plantations of VŠÚO. The tested parameters included the determination of soluble solid content, fruit firmness, the amount of acids contained in the individual fruits and the determination of pH value. All of the aforementioned internal fruit quality parameters were measured with using the FT-NIR spectroscop and subsequently standard destructive analysis were performed. The obtained calibration models are characterized by correlation coefficient and RPD factor (ratio of predictive deviation) for the individual parameters. The correlation coefficient (R2) for fruit firmness determination was 0.9458, for the soluble solid content 0.9709, for the determination of the acidity value 0.8429 and for the pH value 0.8128. RPD factors are 2.1316 for firmness, 1.4881acidity, 1.5699 pH and excellent 3.5143 for soluble solid content.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů