Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium chování fosfonátů s cílem snížení ztrát v rostlinných produktech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000137" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000137 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium chování fosfonátů s cílem snížení ztrát v rostlinných produktech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Souhrnná zpráva popisuje postup prací při a optimalizaci metody pro stanovení fosfonátů v rostlinných částech ovocných stromů, plodů i zpracovatelských produktů. První rok byl zaměřen na optimalizaci odběru reálných vzorků vybraných matric rostlinného materiálu (dřevo, listy, plody, zemina) k chemické analýze fosfonátů. Zároveň první rok byl cílen na optimalizaci, vývoj analytické metody a důkladný monitoring degradace reziduí fosfonátů v jednotlivých matricích rostlinného materiálu. Ve druhém roce již byly vzhledem k získaným výsledkům reziduí pesticidů vyselektovány matrice, které budou dále analyzovány pro získání dalších dat pro statistické zhodnocení. V matrici zemina byly obsahy rziduí velice nízké, zároveň byl prokázán výrazný matriční efekt, proto odběry a analýza ve druhém roce řešení neprobíhala. Byly odebírány tyto matrice – listy, plody (jablka), dřevo dvouleté, ale i víceleté dřevo pro získání informace o dlouhodobém přetrvávání fosetylu v dřevěných částech rostlin. Byly také analyzovány zpracovatelské produkty – křížaly.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of the behavior of phosphonates with the aim of reducing losses in vegetable products

  • Popis výsledku anglicky

    The summary report describes the work progress and optimization of the method for the determination of phosphonates in plant parts of fruit trees, fruits and processing products. The first year was focused on optimizing the collection of real samples of selected matrices of plant material (wood, leaves, fruits, soil) for the chemical analysis of phosphonates. At the same time, the first year was aimed at optimization, development of an analytical method and thorough monitoring of the degradation of phosphonate residues in individual matrices of plant material. In the second year, due to the obtained results of pesticide residues, matrices were already selected, which will be further analyzed to obtain additional data for statistical evaluation. The contents of residues in the soil matrix were very low, at the same time a significant matrix effect was demonstrated, therefore sampling and analysis did not take place in the second year of the solution. These were taken matrices – leaves, fruits (apples), two-year wood, but also perennial wood to obtain information on the long-term persistence of fosetyl in the woody parts of plants. They were also analyzed processing products - dry apples.

Klasifikace

  • Druh

    V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TJ04000245" target="_blank" >TJ04000245: Studium chování fosfonátů s cílem snížení ztrát v rostlinných produktech</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Počet stran výsledku

    45

  • Místo vydání

  • Název nakladatele resp. objednatele

  • Verze