Rezidua fosfonátů v potravinách rostlinného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878568" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878568 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezidua fosfonátů v potravinách rostlinného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Kyselina fosfonová a její soli, fosfonáty draselné, jsou látky používané při ochraně zemědělských plodin kvůli jejich fungicidním účinkům. V důsledku registrace fosfonátů jako látek na ochranu rostlin musely být stanoveny maximální limity reziduí (MRL) v potravinách. Cílem této studie bylo shrnout dostupné údaje o fosfonátech v produktech prvovýroby. V České republice jsou produkty na bázi fosforečnanu draselného registrovány pouze k ochraně vinné révy před plísní a jablek před strupovitostí. Použití fosfonátů draselných v ekologickém zemědělství není povoleno. Pěstitelé pěstující ovoce pro kojeneckou výživu navíc uvádějí na trh pouze produkty, které neobsahují zbytky fosfonátů v množství větším než 0,01 mg / kg produktu. Není problém nahradit fosfonáty při výrobě ovoce a vinné révy jinými látkami s fungicidními vlastnostmi, například na bázi polysulfidu vápenatého, hydrogenuhličitanu draselného, síry nebo mědi. Problém kontaminace zemědělských produktů však může přetrvávat v akumulaci fosfonátů v půdě a rostlinách, což může vést ke kontaminaci plodů i v letech, kdy tyto látky nebyly použity k ochraně rostlin.
Název v anglickém jazyce
Phosphonate residues in food of plant origin
Popis výsledku anglicky
Phosphonic acid and its salts, potassium phosphonates, are substances used in the protection of agricultural crops for their fungicidal effects. As a consequence of the registration of phosphonates as plant protection agents, maximum residue levels (MRLs) in food had to be set. The aim of this study was to sum up available data on phosphonates in primary production products. In the Czech Republic, potassium phosphonate based products are only registered for use to protect grapevine from mold and apples from scab. The use of potassium phosphonates in organic agriculture is not permitted. In addition, growers producing fruit for baby food shall only place on the market products which do not contain phosphonate residues in quantities exceeding 0.01 mg / kg of the product. There is no problem to replace phosphonates in fruit and grapevine production with other substances with fungicidal properties, for example based on calcium polysulfide, potassium bicarbonate, sulfur or copper. However, the problem of contamination of agricultural products may persist in the accumulation of phosphonates in soil and plants, which can lead to contamination of the fruit even in years when these substances have not been used for plant protection.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
362-367
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—