Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezidua fosfonátů v ovoci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000021" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000021 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2023/11/8-VPO-29_2_23-Knapova.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2023/11/8-VPO-29_2_23-Knapova.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezidua fosfonátů v ovoci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fosfonáty patří mezi systémové fungicidy, které fungují tak, že blokují enzymy nezbytné pro růst a množení cílových patogenů. V rámci legislativy EU byly fosfonáty v letech 2013 a 2014 zařazeny mezi fungicidní látky, a proto nejsou v ekologickém zemědělství povoleny. Pěstitelé se často setkávají s nálezy reziduí fosfonátů ve vzorcích ovoce, biopotravin a vzorcích určených pro dětskou a kojeneckou výživu, ačkoliv tyto látky nebyly v daném roce použity. Otázkou je tedy původ těchto zájmových látek, který je předmětem několika studií. Některé studie se zaměřují na abiotické a biotické zdroje, další pak na zdroje antropogenní, i přesto je problematické rozlišit mezi záměrně aplikovanými fosfonáty a fosfonáty z přírodních zdrojů. Důležitým faktorem pro výskyt reziduí fosfonátů je i historická zátěž a vliv životního prostředí. Problematika fosfonátů je horké téma nejen pro pěstitele ovoce, ale i zpracovatele potravin např. pro dětskou výživu. Cílem této práce bylo uvést poznatky týkající se fosfonátů v ovoci s ohledem na jejich chování v rostlinách a degradaci.

  • Název v anglickém jazyce

    Phosphonate residues in fruit

  • Popis výsledku anglicky

    Phosphonates are systemic fungicides that work by blocking enzymes that are essential for the growth and reproduction of targeted pathogens. Under EU legislation, phosphonates were classified as fungicides in 2013 and 2014 are therefore not allowed in organic farming. Growers often encounter findings of phosphonate residues in samples of fruit, organic food and samples intended for baby and infant nutrition, although these substances were not used in a given year. The question is therefore the origin of these substances of interest, which is the subject of several studies. Some studies focus on abiotic and biotic sources, others on anthropogenic sources, even so it is problematic to distinguish between deliberately applied phosphonates and phosphonates from natural sources. An important factor for the occurrence of phosphonate is also the historical load and the influence of the living environment. The issue of phosphonate is a hot topic not only for fruit growers, but also for food processors, e.g. for baby food. The aim of this work was to introduce the findings regarding phosphonates in fruit with regard to their behavior in plants and degradation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    2695-1347

  • e-ISSN

    2695-1347

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    67-74

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus