Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Množení višně Prunus tomentosa v kultuře in vitro

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000003" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Množení višně Prunus tomentosa v kultuře in vitro

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Višeň plstnatá je ovocným druhem zajímavým jak pro účely konzumace syrových i zpracovaných plodů, tak pro využití coby podnože pro peckoviny či k dalšímu šlechtění. Zatímco tradiční školkařské množení semeny nezaručuje zachování rodičovských vlastností, metodou in vitro lze celoročně získávat geneticky identické jedince.Výchozí materiál byl vysterilizován v laboratorních podmínkách 0,15% roztokem HgCl2. Možnost množení explantátů in vitro byla následně testována na růstovém médiu Murashige & Skoog s 0,1 mg/l kyseliny indol-3-máselné a 1,5 mg/l 6-benzylaminopurinu. Po měsíci kultivace jsme stanovili průměrný multiplikační koeficient. Jeho hodnota se blížila 3,0. Tento biotechnologický postup je využitelný i v případě ozdravovacích postupů cenných kultivarů od systémových virových nebo fytoplazmových infekcí.

  • Název v anglickém jazyce

    Propagation of Nanking cherry Prunus tomentosa by in vitro method

  • Popis výsledku anglicky

    The fruit of Nanking cherry can be consumed both raw and processed. This genotype is also perspective for its applicability as a rootstock or for further breeding. While the traditional seed propagation in nursery does not guarantee the preservation of parental features, the in vitro method provides, all year round, genetically identical individuals. The plant material was sterilised in laboratory conditions using 0.15% HgCl2 solution. Tissue cultures were then experimentally cultivated on the Murashige & Skoog growth medium with 0,1 mg/l of indole-3-butyric acid and 1,5 mg/l of 6-benzylaminopurine added. After one month, we determined the average multiplication coefficient, which was nearly 3.0. This biotechnological technique can also be used in the case of sanitation procedures of valuable cultivars from systemic viral or phytoplasma infections.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020395" target="_blank" >QK21020395: Produkce fytoplazem prostých školkařských výpěstků a jejich ochrana před reinfekcí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    46-47

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus