Množení višně Prunus tomentosa v kultuře in vitro
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000003" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000003 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Množení višně Prunus tomentosa v kultuře in vitro
Popis výsledku v původním jazyce
Višeň plstnatá je ovocným druhem zajímavým jak pro účely konzumace syrových i zpracovaných plodů, tak pro využití coby podnože pro peckoviny či k dalšímu šlechtění. Zatímco tradiční školkařské množení semeny nezaručuje zachování rodičovských vlastností, metodou in vitro lze celoročně získávat geneticky identické jedince.Výchozí materiál byl vysterilizován v laboratorních podmínkách 0,15% roztokem HgCl2. Možnost množení explantátů in vitro byla následně testována na růstovém médiu Murashige & Skoog s 0,1 mg/l kyseliny indol-3-máselné a 1,5 mg/l 6-benzylaminopurinu. Po měsíci kultivace jsme stanovili průměrný multiplikační koeficient. Jeho hodnota se blížila 3,0. Tento biotechnologický postup je využitelný i v případě ozdravovacích postupů cenných kultivarů od systémových virových nebo fytoplazmových infekcí.
Název v anglickém jazyce
Propagation of Nanking cherry Prunus tomentosa by in vitro method
Popis výsledku anglicky
The fruit of Nanking cherry can be consumed both raw and processed. This genotype is also perspective for its applicability as a rootstock or for further breeding. While the traditional seed propagation in nursery does not guarantee the preservation of parental features, the in vitro method provides, all year round, genetically identical individuals. The plant material was sterilised in laboratory conditions using 0.15% HgCl2 solution. Tissue cultures were then experimentally cultivated on the Murashige & Skoog growth medium with 0,1 mg/l of indole-3-butyric acid and 1,5 mg/l of 6-benzylaminopurine added. After one month, we determined the average multiplication coefficient, which was nearly 3.0. This biotechnological technique can also be used in the case of sanitation procedures of valuable cultivars from systemic viral or phytoplasma infections.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020395" target="_blank" >QK21020395: Produkce fytoplazem prostých školkařských výpěstků a jejich ochrana před reinfekcí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
46-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—